Berättarfestivalen pågår i hela kommunen och avslutas först på söndag. Årets tema ”I Saras fotspår” har märkts på olika sätt, bland annat lästes Sara Lidmans brev till "Överheita" under måndagens invigning på Medlefors folkhögskola.
Många känner igen Harleen Kalkat från teveserien Händelser vid vatten gjord på Kerstin Ekmans roman. I veckan gästade hon Skellefteå under Berättarfestivalen med föreställningen ”Starkast hjärta har flest ärr”.
Foto: Åsa Juthberg
På onsdagen visades musikföreställningen ”Starkast hjärta har flest ärr” på Trappscenen. Historien om Mimmi Helamb i Vuoggatjålme, som deltog i den hemliga motståndsrörelsen under andra världskriget, fångade publiken och applåderna efteråt var innerliga.
– Det är jätteroligt att det uppskattades, säger Harleen Kalkat, känd bland annat från teveserien ”Händelser vid vatten”.
Magnus Karlsson och Harleen Kalkat är ursprungligen från Uppsala respektive Stockholm men bor sedan 2017 i Arjeplog och driver Musikteatern.
Foto: Åsa Juthberg
Hon och maken Mattias Karlsson, som är musiker, flyttade från Stockholm till Arjeplog 2017 och driver där Musikteatern. De plockar berättelser från det lokala och när de fick höra talas om berättelsen om Mimmi Helamb och Evert Taube, som sägs ha druckit champagne ur hennes sko, blev de minst sagt nyfikna.
Monica Lindgren tackar Magnus Karlsson och Harleen Kalkat med en ljusgåva från Skellefteå. "Det blev en glad överraskning att Musikteatern finns i Arjeplog, det visste vi inte när vi bokade”, säger Monica.
Foto: Åsa Juthberg
Nu har de berättat Mimmis historia i 1.5 år och egentligen skulle det här bli sista gången.
– Men intresset verkar fortsätta och då fortsätter vi också, säger Mattias Karlsson.
På Nordanå besökte Johanna Engström, Ulrika Larsson och Gabriella Nygren standupföreställningen ”Nour El Refai – säger skämt i ca 75 minuter”. De var mycket nöjda.
– Hon drev med tedrickare till exempel, det var bra. Man kunde både känna sig träffad och skratta åt sig själv och andra, säger Gabriella Nygren.
Berättarfestivalens producent Monica Lindgren tycker att bland annat Musikteatern från Arjeplog varit en av höjdpunkterna under veckan.
– Jag blev även mycket tagen av den starka berättelsen ”Balkan Epic” som handlar om lägerfången, mördaren och småbarnspappan Strahil Peev. När hans yngste son fyller sex år börjar han berätta om sitt liv och ger sig ut på en jakt efter att förstå krigets följder, en fars agerande mot sina barn och en längtan efter ett liv som inte är möjligt.
Berättarfestivalens producent Monica Lindgren säger att det varit en blandad publik åldersmässigt men hon siktar högre. "Nästa år vill vi nå fler ungdomar".
Foto: Åsa Juthberg
Enligt Monica Lindgren har festivalen haft många besökare, men lågkonjunkturen märks av en aning på så sätt att fler väljer bort det som kostar och hon räknar inte med publikrekord i år.
– Men folk är supernöjda och jag är väldigt glad över den höga kvaliteten på programmet, säger hon.
Monica Lindgren rekommenderar det mesta som visas under helgen. Och hon tror att ”I kroppen min,” som bygger på musikern Kristian Gidlunds blogg om sin resa mot livets slut, kommer att beröra.
”Kanske får vi bara den tid som tilldelas oss på jorden. Därför ser jag det ännu tydligare nu: jobba inte för mycket. Låt inte känslorna stanna i bröstet. Prata. Bråka aldrig om pengar. Våga säga nej. Våga säga ja. Paradiset kan vara en plats på jorden.”
(Kristian Gidlund 1983 – 2013)
– Jag besöker även ”Story Fight Night” på Festivalklubben. Det är ett improviserat, galet, dramatiskt och underhållande "berättarbattle". Om man vill ha något crazy är det ett självklart val, säger hon och skrattar.
Lokalhistorikern Ulf Lundström berättar om vittran, bärarn och andra väsen inför ett fullsatt Nordanå.
Foto: Åsa Juthberg
En av festivalens gladaste besökare hittar Norran på Nordanå. Elisabet Kedziora och pojkvännen Isak Burström har rest från Gnesta till Skellefteå för att uppleva festivalen tillsammans med Isaks mamma Kerstin, som är före detta Skelleftebo.
– Jag har velat åka hit i två år så jag är superglad och supertaggad. Hela berättartraditionen i Västerbotten är fantastisk och nu bor vi i en stuga utan el och vatten bara för att få vara här, säger Elisabet och skrattar gott.
Andreas Lundmark säger att Nour El Refai var "genomgående bra och skitrolig". Berit Lundmark håller med och säger att igenkänningsfaktorn var hög.
Foto: Åsa Juthberg
Detta nöjda gäng ger Nour El Refai fem Norranälgar. De tycker att hon var snabb i replikerna och höll den röda tråden: livet som mamma. De imponerades av skärpan samtidigt som de fick skratta. "Det bästa vi sett på länge".
Foto: Åsa Juthberg
Gabriella Nygren, Johanna Engström och Ulrika Larsson har sett Nour El Refai säga skämt i 75 minuter på Nordanå. "Hon drev med tedrickare till exempel, det var bra. Man kunde både känna sig träffad och skratta åt sig själv och andra", säger Gabriella Nygren.
Foto: Åsa Juthberg
Under ungefär nio timmar pågår maratonläsningen av Sara Lidmans Hjortronlandet på Stadsbiblioteket.
Foto: Åsa Juthberg
Mattias Johansson från Västerbottens museum och Anna Sténs från Folkrörelsearkivet i Umeå berättar om kartläggningen av dikesgrävningen på Blaikfjället i Vilhelmina kommun för en intresserad publik.
Foto: Åsa Juthberg
Mattias Johansson från Västerbottens museum berättar om kartläggningen av dikesgrävningen på Blaikfjället i Vilhelmina kommun för en intresserad publik.
Foto: Åsa Juthberg
Anna Sténs från Folkrörelsearkivet i Umeå berättar om kartläggningen av dikesgrävningen på Blaikfjället i Vilhelmina kommun för en intresserad publik.
Foto: Åsa Juthberg
Josefin Sundström håller i samtalet med Conny Nimmersjö och Mats Hellqvist från bandet bob hund, som spelat ihop i 30 år och gjort över 700 spelningar.
Foto: Åsa Juthberg
Josefin Sundström håller i samtalet med Conny Nimmersjö och Mats Hellqvist från bandet Bob hund, som spelat ihop i 30 år och gjort över 700 spelningar.
Foto: Åsa Juthberg
Conny Nimmersjö och Mats Hellqvist från bandet bob hund signerar sin bok Nybörjartur livet ut - boken av och med bob hund, på Stadsbiblioteket.
Foto: Åsa Juthberg
Lokalhistorikern Ulf Lundström berättade om västerbottnisk folktro och om människors idérikedom för att skydda sig mot olika väsen, bland annat Näcken.
Foto: Åsa Juthberg
Barnrättspiloternas teckningar finns att skåda på Sara kulturhus.
Foto: Åsa Juthberg
Årets Barnrättspiloter ställer ut sina verk på Sara kulturhus.
Foto: Åsa Juthberg
Berättelsen om Mimmi Helamb drog fullt hus. "Det skulle bli vår sista föreställning men vi fortsätter så länge det finns ett intresse", säger Mattias Karlsson.
Foto: Åsa Juthberg
Årskurs 3 på Moröbacke skola är årets Barnrättspiloter. Med Barnkonventionen som grund gör de texter och bilder om hur barn hade de förr och hur de har det nu. Resultatet ställer de ut på Sara kulturhus.
Foto: Åsa Juthberg
Ewa Hedlund och Anna Axelsson har sett Starkast hjärta har flest ärr om Mimmi Helamb. "En fantastisk berättelse, jättejättebra," säger Anna.
Foto: Åsa Juthberg
Thomas och Susann Engström har sett Starkast hjärta har flest ärr om Mimmi Helamb. "Jättebra och lärorikt", säger Susann. "Jag kände igen namnet Helamb men inget mer så det här var mycket intressant", säger Thomas.
Foto: Åsa Juthberg
Harleen Kalkat, skådespelare, och maken Magnus Karlsson, musiker, berättar om Mimmi Helamb som deltog i motståndsrörelsen i norra Sverige under 2:a världskriget. ”Mimmis barn och barnbarn har varit generösa och delat med sig av personliga saker”, säger Harleen.
Foto: Åsa Juthberg