Krönika: Media är den bästa visselblåsarfunktionen

Jenny Petersson, nyhetsreporter.
Jenny Petersson, nyhetsreporter.

Skellefteås kommundirektör är glad att de skapat en visselblåsarfunktion. Möjligheten att larma. Men kommunens funktion är begränsad, på ett sätt som media inte är. Den senaste veckan har visat hur läsarengagemang kan hjälpa Norran att avslöja sanningen.

Skellefteå 7 december 2020 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att kommunens visseblåsarfunktion inte fungerar optimalt har inget med kompetens, vilja eller goda intentioner att göra – de kan vara hur goda som helst. Men funktionen har ett grundläggande problem, nämligen att ingen bör utreda sig själv. Risken är helt enkelt uppenbar att man inte vill berätta vad man hittar.   

Att initiativet har brister visar skoljävs-avslöjandet på. Det var via kommunens funktion larmet kom. Så långt stämmer det. Men kommunens interna utredning misslyckades snabbt. Den landade, på oklara grunder, i en uppfattning att skolchefen ”klivit av” rekryteringsprocessen. Först efter invånare larmat till Norran om att saken krävde djupare granskning, kunde sanningen komma fram. 

Kommunens visselblåsarfunktion är en mycket snäv historia. Allvarliga anmälningar ska utredas externt, allt annat utreds internt. Hit räknades Anders Bergström. Allvarliga oegentligheter är enligt kommunen: ”Exempelvis muta, bedrägeri, stöld, jäv, olämplig bisyssla eller en situation där någon får privat vinning eller fördel på grund av sin tjänsteställning”.

Utanför det faller ju mycket, som dålig arbetsmiljö och bristande chefskap, vilket också kan kräva granskning.

Men poängen med krönikan är inte att såga tjänsten. Det är att upplysa er om de alternativ som finnas. Att ni kan fortsätta vända er till media – den bästa larmfunktion vi har. Media omfattas dessutom av en lagstiftning som utan konkurrens ger dig det starkaste skyddet. Meddelarfriheten ger offentliganställda rätt att fritt uttrycka sin mening – utan att chefen får efterforska vem du är. Och källskyddet gör att det du väljer att berätta för reportern, stannar mellan dig och denna, om det är vad du vill. Den sortens skydd kan inga myndigheter erbjuda. Där blir dina ord snarare offentliga, då de stämplas som inkomna handlingar. 

Norran har i många år granskat den lokala makten åt er läsare. Och vi kan göra det tack vare er. För att ni utnyttjar rätten att larma. Tillsammans gör vi skillnad – om det så handlar om att förtydliga politiska beslut eller avslöja chefer som utnyttjat sin position. Under granskningen av skoljävet har vi blivit överösta med tips, samtal och mejl. På så sätt sätter ni agendan. Vi är tacksamma för det!  

Ämnen du kan följa