Våga anställa personer som pratar engelska – ger nya perspektiv

Hösten i Skellefteå har varit intensiv. I centrum står naturligtvis Northvolt och de motgångar som lett till att batterifabriken tvingats varsla över 1000 anställda i Skellefteå och försätta Northvolt Ett Expansion i konkurs. Nu finns en uppsjö av kompetenta personer som vill stanna i regionen – men som hindras av att de inte talar svenska.
– Det finns stora fördelar med att anställa personer med annan bakgrund än svensk. Jag vill verkligen uppmana alla som har möjligheten att våga, skriver Norrans chefredaktör Malin Christoffersson.

Paul Connolly och Malin Christoffersson vid lanseringen av Norran English, en unik satsning med lokalnyheter på engelska som lanserades i februari 2023.

Paul Connolly och Malin Christoffersson vid lanseringen av Norran English, en unik satsning med lokalnyheter på engelska som lanserades i februari 2023.

Foto: Gerth Hedberg

Skellefteå2024-11-01 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innehållet i korthet

  • Northvolt har varslat över 1000 anställda i Skellefteå, vilket har lett till att vi nu har många kompetenta individer som vill stanna i regionen men hindras av språkbarriärer.
  • Norrans chefredaktör Malin Christoffersson uppmanar arbetsgivare att våga anställa personer med annan bakgrund än svensk för att berika arbetsplatsen och samhället.
  • Lanseringen av Norran English, en engelsk undersida på norran.se, inkluderar nya invånare som ännu inte kan svenska och har även gjort Norran till en bättre arbetsplats.

Northvolt har satt Skellefteå på kartan sedan 2017, då vd:n Peter Carlsson på en presskonferens i Stockholm den 19 oktober meddelade att de bestämt sig för att bygga batterifabriken Northvolt Ett här. 

Ambitionen var hög redan från start, att kunna leverera gröna batterier för en hållbar framtid, och snart vallfärdade investerare, politiker, företagare och media från hela världen till Skellefteå. Alla ville vara med och rädda världen och projektet sågs som enormt viktigt för hela Europa. 

Utvecklingen som följde i Skellefteå liknar inget annat vi upplevt i modern tid. På bara några år skulle samhället växa och anpassas efter en helt ny folkmängd och en population bestående av kompetens från världens alla hörn. Givetvis fanns det tvivlare, men överlag var tongångarna positiva även om det också var bitvis jobbigt när staden drabbades av växtvärk, vilket påverkade både bostadsmarknaden och trafikflöden.

undefined
Skellefteå utsågs som en av världens bästa platser 2022 av Time magazine.

Vi på Norran har i mängder av artiklar skildrat utvecklingen och vi insåg tidigt att för att kunna bygga ett starkt och hållbart lokalsamhälle är det av yttersta vikt att även våra nya invånare, som ännu inte kan svenska, känner sig inkluderade och kan ta del av det som händer i Skellefteå. Risken är annars uppenbar att det bildas en ”stad i staden” med utanförskap som följd. Det var anledningen till att vi anställde den engelska journalisten Paul Connolly och startade Norran English. 

I februari 2023 lanserades Norran English, en engelsk undersida på norran.se där vi översätter ett urval av våra artiklar samt producerar innehåll särskilt riktat mot våra nya invånare. Här finns bland annat guider till lokalsamhället och det svenska sjukvårdssystemet. 

Responsen vi fått har varit överväldigande, det är tydligt att tillgången på information är ovärderlig och vi ser nu när Northvolt krisar att Norran English är den huvudsakliga källan till information för många nyinflyttade.

undefined
Norran English är för många nyanlända i Skellefteå den viktigaste källan till information om vad som händer i vårt lokalsamhälle.

Att Norran, som är en förhållandevis liten aktör på mediemarknaden, skulle bana ny mark som vi gjorde med Norran English var ingen självklarhet. Det har krävt mod, en stark övertygelse och kompetenta medarbetare som är villiga att gå utanför sin ”comfort zone”. Att man som journalist på en svensk lokaltidning kan tala och skriva svenska har varit en självklarhet, men genom att anställa Paul Connolly gick vi ifrån detta krav. För mig var det också viktigt att Paul skulle vara en del av redaktionen, bidra med sitt perspektiv, även om det innebar en del anpassningar eftersom han inte pratar svenska. 

undefined
På Norran English finns både krönikor skrivna av Skellefteås nya invånare och annat innehåll riktat mot nyinflyttade.
undefined
Nicola Foleher och hennes familj flyttade till Skellefteå för några år sedan. För henne har Norran English varit en väg in i lokalsamhället.

Visst fanns det en liten oro över hur detta skulle tas emot av övriga på redaktionen, men det har aldrig varit några problem. Vi svenskar är duktiga på engelska, även om vi inte alltid tycker det själva. Det går utmärkt att föra ett samtal vid fikabordet och tar orden slut finns Google translate nära till hands. I dag är det så självklart att växla mellan svenska och engelska att vi knappt tänker på det längre och även våra svenska läsare uppskattar de nya perspektiv som Paul och våra andra engelsktalande krönikörer tillför. 

Att ha en arbetsplats som speglar samhället berikar Norran och gör oss bättre och jag hoppas att fler arbetsgivare tar chansen och vågar satsa på kompetenta personer, även om de ännu inte kan prata svenska. Det tar tid att lära sig ett nytt språk, men det är inget oöverstigligt hinder. Med ”svengelska” kommer man långt, även om inte alla ord blir helt rätt. Det viktiga är att man förstår varann. 

undefined
Över 1000 anställda på Northvolt i Skellefteå har varslats om uppsägning. Många vill stanna i regionen men kraven är hårda, det gäller att hitta nytt jobb med tillräckligt hög lön inom tre månader.

Många av de som nu varslats från Northvolt vill inget hellre än att stanna i vår region. Vissa har ryckt upp hela sin familj för att vara med och bygga den nya, gröna industrin. Kraven på dem är höga, de har bara tre månader på sig att hitta nya jobb med tillräckligt hög lön för att få stanna i landet. Dessutom kräver de flesta arbetsgivare att de som ansöker ska kunna prata svenska, något många inte hunnit lära sig än. För att lyckas behålla den här kompetensen krävs arbetsgivare som har modet att våga testa nya vägar och en politisk vilja att i vissa fall ge dispens för att ge dessa människor en ärlig chans.

undefined
Den 24 oktober arrangade Skellefteå kommun ”Meet and Match” på Sara kulturhus, ett fint initiativ där syftet var att koppla samman arbetssökande med potentiella arbetsgivare. Över 1 300 personer och 63 rekryterande organisationer deltog.

I skrivande stund vilar fortfarande tunga orosmoln över Northvolt, en kris som slår hårt också mot lokala leverantörer och samarbetspartners. Ingen vet vad som kommer att hända med batteritillverkaren, som tävlar mot företag i Kina och USA som har helt andra förutsättningar. I huvudstaden har vindarna vänt och nu verkar ingen vilja rädda världen längre, det viktigaste för många ”experter” och riksdagspolitiker verkar vara att bygga sina egna varumärken. På sina håll kan man skönja ren skadeglädje från södra landsändan, som avundsjukt blickat norrut sedan Sverigekartan vändes upp och ner. 

undefined
Etableringen av Northvolts batterifabrik har satt Skellefteå på världskartan.

Skellefteå som stad står inte och faller med Northvolt, men nog har batterifabriken och alla människor som sökt sig hit från världens alla hörn gjort Skellefteå till en betydligt trevligare plats att leva på. Istället för den gråtrista småstad där jag växte upp finns nu hopp och framtidstro. Skellefteå har blivit en varm stad med internationell prägel dit folk vill flytta och där ungdomarna vill bo kvar. Låt det fortsätta vara så.

undefined
En mängd event har arrangerats för att välkomna nya Skelleftebor, här ”One Evening, One Country - Pakistan”.