Hjälp oss att kunna granska mer

Norran har senaste tiden fått in flera intressanta tips. En del av dem skulle kunna handla om allvarlig korruption. Men det finns ett problem – vissa går inte att utreda.

Skellefteå 5 januari 2023 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På Norran får vi dagligen in tips, både roliga, spännande och överraskande. En del blir vanliga reportage, andra en rak nyhet. Ibland får vi in riktigt bra observationer som skulle kunna leda till granskningar.

Ofta kan vi se stor potential i tipsen. De kan peka på oegentligheter, som jäv och korruption. Några av tipsen har lett till granskningar, exempelvis jävssituationen som skolchefen var inblandad i, programchefens bisyssla på Sara kulturhus och tankkortshärvan i Malå.

Men det är inte alla tips som leder till att vi startar en granskning. Alltför ofta beror det på att tipset inte räcker till för att komma vidare.

Om vi exempelvis får ett tips om att granska en viss avdelning på kommunen så blir det alldeles för omfattande. Vad exakt avses? Är det ekonomin, en del av ekonomin såsom representation, resor, någon viss person eller någon viss händelse. Utan att veta vad vi ska leta efter blir det en alltför omfattande uppgift. Allmänt hållna tips är därför svåra att gå vidare med.

I vissa fall kan knapphändiga uppgifter ge tillräckligt med information för att vi ska kunna gräva vidare. Det gällde exempelvis fastighetshärvan i Boliden. Där räckte det med att veta att Bolidenkvinnan hade köpt upp en massa fastigheter för att detta skulle gå att granska. Ett annat exempel gäller Skellefteå Buss förra vd:s resor. Hela granskningen byggde på någon mening om att vi borde kolla hans Kinaresa. Sedan rullades historierna ut.

Ett annat problem är att många vill lämna uppgifter anonymt och därför inte ger någon möjlighet för oss att ställa följdfrågor på tipset. Man behöver inte identifiera sig hos oss för att lämna tips, men man kan exempelvis nyttja en anonym mejladress, bara vi har möjlighet att ställa frågor på något sätt, för att om möjligt komma vidare. Utan den möjligheten kan tipset bli liggande. Jag vill också poängtera att vi erbjuder källskydd och inte får röja våra källor.

Något som är svårt att granska är privata företag. Vi kan inte se deras detaljerade bokföring eller begära att få granska deras fakturor. Vi är då beroende av att personer med insyn läcker uppgifter eller att dokument hos myndigheter avslöjar något eller av att någon insatt vill berätta.

Så om ni vill att vi ska granska mer – fundera på hur tipset är utformat och ge oss gärna möjlighet att ställa fler frågor. Med det sagt – tack för alla tips genom åren!

Fakta

Mejl: granskning@norran.se, tipsa@norran.se

Telefon: 0910 578 18, eller ta kontakt med lämplig reporter. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa