Vilken är din viktigaste valfråga?

Val igen, suck. Hör du till dem som funderar på att låta andra bestämma och struntar i politik? Eller sliter du ditt hår i frustration över att det är så svårt att välja parti? Oavsett inställning vill vi på Norran göra det enklare för dig att förstå den snåriga politiken och ta beslut inför valdagen.

Skellefteå 5 maj 2022 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För det kan vara snårigt när politikerna kör sin politikerlingo och undviker att ge tydliga ja- och nejsvar och rabblar en massa fakta och siffror. Och alla verkar säkra på sin sak och väldigt övertygande.

Som privatperson kan det ta tid att sätta sig in i en fråga, få grepp om de heta politiska debatterna under fyra år och läsa en massa handlingar och protokoll från nämnder – närmare en heltidssysselsättning om man läste allt. Det är där jag tänker att vi som lokaltidning kan vara till hjälp.

 

Precis som vid förra valet satsar Norran stort på den lokala valbevakningen. Vi har mjukstartat med nomineringslistor, en artikel om kommunpolitikernas arvoden och ett reportage om en ung fritidspolitiker. Fler fördjupningar och reportage är att vänta.

Vid förra valet 2018 gjorde vi en opinionsundersökning. Även i år ska vi ta reda på vilka frågor som är viktigast för Norrans läsare lokalt. Vi hoppas på bra respons. Tanken är att vi sedan gör journalistik utifrån resultatet.

I dag presenteras läsarenkäten på norran.se. Man kan ge sitt svar via länk eller en QR-kod. Brinner du för kultur, grönområden eller trygghetsfrågor – passa på att göra din röst hörd! Nu hoppas vi på stor uppslutning så vi får ett bra statistiskt material.

Här på Norran ligger fokus på de politiska frågor som väljarna kan påverka lokalt i kommunen och regionen. Och det finns även möjlighet för er läsare att påverka hur vi gör valbevakningen. I september efterlyste jag idéer om hur vi kan förbättra den. Responsen var generöst beskriven skral. Och önskemålet om idéer kvarstår.

Är man osäker på vad man ska välja kommer det senare i vår att finnas en valkompass med lokala frågor där du kan ta reda på vilket parti som ligger närmast dina åsikter. Vi planerar även en sedvanlig kortfattad genomgång av valfrågor till politikerna som tydligt visar partiernas ställningstaganden. Strax före valet blir det även en tv-sänd valdebatt med lokala politiker och redan nu laddar vi för valdagen.

Nytt för i år är att vi har en särskild valsajt med allt material kring politiken lokalt, regionalt och nationellt. Även den lanseras i dag och går att hitta på norran.se/valet2022. Så hoppas du vill hänga med i valbevakningen!


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Val 2022

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Annie Lööf får svårt att skaka av sig Dadgostar

Annie Lööf får svårt att skaka av sig Dadgostar

Malin Lernfelt: Ett Almedalen i nytt format värt att älska

Ett Almedalen i nytt format värt att älska

Bättre vägunderhåll i ytterområdena • Satsning på OB-förskolan • S har släppt sitt valprogram: ”Vi vill satsa i hela kommunen”

Bättre vägunderhåll i ytterområdena • Satsning på OB-förskolan • S har släppt sitt valprogram: ”Vi vill satsa i hela kommunen”

Joakim Broman: Ulf Kristersson behöver ta på sig ledartröjan

Ulf Kristersson behöver ta på sig ledartröjan

Norran listar: Kommunens stöd till partierna i Skellefteå – det gjorde de för pengarna • Utvecklar idéer • Lägger i fonder

Norran listar: Kommunens stöd till partierna i Skellefteå – det gjorde de för pengarna • Utvecklar idéer • Lägger i fonder
Visa fler