Så hände det som inte fick hända – en kris för samhället

Så hände det då, det som inte fick hända. Northvolts konkurs är ett faktum. En kris för samhället och för de anställda som inte vet hur deras framtid ser ut samt för företag som har eller har haft ett nära samarbete med Northvolt. Förhoppningsvis kan nya ägare få fart på skutan igen. 

Northvolts batterifabrik i Skellefteå

Northvolts batterifabrik i Skellefteå

Foto: Judit Nilsson/SVD/TT

Skellefteå2025-03-13 01:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Innehållet i korthet

  • Northvolt har gått i konkurs, vilket skapar osäkerhet för anställda och samarbetspartners. Konkursförvaltaren Mikael Kubu, känd för att ha lyckats med svåra uppgifter, har nu ansvaret att hitta en ny ägare.
  • Det finns spekulationer om att kinesiska batteritillverkare kan vara intresserade, men det skulle strida mot EU:s strategi att minska beroendet av Kina.
  • Trots krisen ser framtiden för Skellefteå ljus ut, med mycket annat som blommat ut i spåren av Northvolts etablering. Det diskuteras om staten bör ta ett större ansvar för samhällsutvecklingen och eventuellt bli delägare i det nya bolaget.

Nu vänds ett nytt blad om hur Northvolt ska ägas, styras och drivas. Styrelsen har lämnat in handduken och allas blickar riktas mot konkursförvaltaren Mikael Kubu. 

Lovande är att denne erfarne konkursförvaltare har ett riktigt bra track record när det gäller att lyckas med svåra uppgifter av det här slaget. Senast hittade han nya ägare till det kollapsade stora bildelsföretaget IAC och han har även hållit i rekonstruktionen av SAS.

undefined
Konkursförvaltaren Mikael Kubu är vd för Ackordcentralen.

För honom gäller det i första hand att hitta en ny ägare som har mycket muskler och kompetens kring batteritillverkning. Förmodligen ligger kinesiska batteritillverkare på lur och väntar på en invit. Men detta skulle tala helt emot den strategi som man haft inom EU om att minska beroendet av Kina på den här fronten. Frågan är dock om det finns europeiska företag som har kapacitet att ta sig an den tuffa uppgiften att få full fart på batteriproduktionen i Skellefteå. Hoppet står i första hand till dem.

En fråga som diskuterats livligt är statens medverkan eller som många uttryckt det svala intresset av att stötta utvecklingen på de orter i norra Sverige som arbetar i fronten för den gröna omställningen. Tilläxtanalys, som specialstuderat utvecklingen i Skellefteå i Northvolts spår, konstaterar att det handlat om ett stort ”stresstest” för en kommun. 

I det läget som nu är måste staten ta ett mycket större ansvar både för samhällsutvecklingen, hanteringen av människor som eventuellt måste sluta i fabriken och i arbetat med att hjälpa till med att finna nya lösningar i ägandet.  Tankar om att staten skulle kunna bli delägare i det nya bolaget som tar över verksamheten har börjat florera. Kanske något att fundera kring.

Ett annat område som staten måste ompröva är de regler som gäller för människor som kommer utanför EU och bara har tre månader på sig att hitta ett nytt jobb som uppfyller kraven för arbetstillstånd. Hallå, detta går inte om man vill undvika att tappa värdefull kompetens hos personer som satsat allt för att bygga en framtid i Skellefteå.

När det gäller framtiden för Skellefteå ser den trots den här krisen ändå riktigt ljus ut. Mycket annat har blommat ut i spåren av Northvolts etablering och även av egen kraft. Dessutom har kommunen en bra ekonomi. Nu gäller det ”bara” att hitta nya vägar för att Skellefteå ska fortsätta vara ett center för den gröna omställningen i Europa.