Många är vi som är alldeles för dåliga på att ta en paus. Vi har alla suttit en föreläsning eller ett möte och känt att tankarna susar iväg. ”Just ja, jag skulle ju mejla Karin om mötet imorgon, det är nog ingen som märker om jag tar upp mobilen under bordet…”. Att tappa tråden och sluta lyssna har inte alltid att göra med att presentationen eller diskussionen är av sämre kvalitet, det är ofta så enkelt att koncentrationen har tagit slut. Människor kan hålla en hög koncentration i 45, max 60 minuter. Därefter behöver vi en paus för att återhämta oss.
Tyvärr planerar vi sällan in tillräckligt många pauser i konferensdagar eller långa möten. Det finns en föreställning om att det skulle kosta oss tid. Men psykologisk forskning pekar på att regelbundna pauser är nödvändiga för att upprätthålla en hög produktivitet. Och för personer med funktionsnedsättning kan det vara avgörande att veta när nästa paus är. Det kan till exempel handla om behov av förutsägbarhet, koncentrationssvårigheter eller ryggvärk som gör det svårt att sitta långa stunder. Jag gillar att prata om att vi alla har funktionsvariationer: vi tänker, koncentrerar oss och utrycker oss på olika sätt. Men vi tänker alla bättre med en paus. Nödvändigt för några och bra för alla!
Mitt intresse för pauser kom när jag skrev boken 10 tips för tillgänglighet. Under tiden höll jag många workshops och utbildningsdagar med ideella organisationer. Det var heldagar som var fullspäckade med pauser och vi missade aldrig en paus. I början var det de som tyckte att det kändes konstigt men efteråt brukade många säga att de kände sig pigga och glada fast vi hade jobbat en hel dag och varit både konstruktiva och produktiva.
Så ut i solen med er och njut med gott samvete! Pauser kommer att göra er ännu smartare! Och så en liten avslutande uppmaning: Använd ordet kort paus istället för ”bensträckare” så känner sig alla inkluderade i pausen.
Åsa Gustafsson
Vem är Åsa Gustafsson?
Åsa Gustafsson är mångfaldskonsult med rötter i Bureå. Hon hjälper företag att ta tillvara på alla medarbetare oavsett kön, funktionalitet eller kulturell bakgrund. I sitt företag Futurista drivs Åsa av att det ska vara enkelt och roligt att jobba med inkludering. Det är då mångfald blir lönsamt.
Efter gymnasiet i Skellefteå har Åsa bott i Lund, Beijing, Guangzhou och nu i Bagarmossen Stockholm. Älskar språk, hantverk och att Nackareservatet i Bagarmossen ser ut som skogen i Bjuröklubb.