Scener ur ett arbetsliv – med redaktionshunden Sam

I september förra året gick en stor dröm i uppfyllelse. Jag välkomnade Sam, en svart och silvrig dvärgschnauzer, till mitt hem. Redan efter några veckor fick han en anställning på Norran och trots att han sover på arbetstid så är han fortfarande kvar.

Sam framkallar många skratt. En dag hittade vi honom här: I ett skåp.

Sam framkallar många skratt. En dag hittade vi honom här: I ett skåp.

Foto: Evelina Eriksson

Norsjö2023-12-23 10:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi minns 2023

Sam är en tuff liten skäggig kille med mycket driv och energi, han orkar följa med på mina timslånga turer till skogen och under den gångna sommaren spenderade vi majoriteten av vår vakna tid på myrar på jakt efter bär.

undefined
Första dagen på jobbet.

Men vi spenderade så klart också mycket tid på redaktionen. Mitt mål när jag skaffade hund har varit att han ska få vara så delaktig som möjligt i mitt liv. Han är mycket förtjust i min närmsta kollega Lennart. Det finns några ögonblick med den nya kollegan som jag minns lite extra.

undefined
Besöker redaktionen i Skellefteå.

I vårvinter var jag och Lennart i Malå för att fota till vårat gräv om Norrkronan. På en av bilderna ville vi ha med människor framför en av de berörda fastigheterna. 

Vi spanade efter personer som skulle kunna tänka sig att vara med på bild. Mitt i spaningen så passerar en ung kille, ett perfekt fotoobjekt och innan vi ens hinner ställa frågan så har han uppmärksammat Sam och blir eld och lågor. 

Han berättar om drömmen om en dvärgschnauzer eftersom familjen ägt en tidigare. Det jobbet löste Sam med bravur.

undefined
Fotstödet är tydligen till för oss båda.

Förutom att Sam sover på arbetstid så har han ett otyg för sig. Alla som har en skäggis vet att en dvärgschnauzer aldrig är sysslolös, har de ingenting att göra så skaffar de sig något att göra, och är mycket kreativa. På både gott och ont. 

I mitt fall har sopkorgarna blivit ett offer för Sam. Han tycker att det är mycket roligt att tjuva innehåll från dem. Även fast jag lärt honom att inte beblanda sig med sopkorgar så är det av någon anledning väldigt roligt att tjuva ett papper eller två.

undefined
Sam framkallar många skratt. En dag hittade vi honom här: I ett skåp.

Sam har framkallat många skratt på redaktionen. En dag hörde jag hur det stånkades och prasslades, jag lokaliserade ljudet till ett skåp, och där satt Sam. ”Nyfiken i en strut, lilla Sam tittar ut”, är en fras som passar honom väldigt bra.

Sam har även besökt redaktionen i Skellefteå två gånger. Han har skött sig utmärkt och när jag inte haft honom inom synhåll så har jag hittat honom vid skrivbordet hos någon kollega där han fått lite extra uppmärksamhet, eller i cafeterian i hopp om att någon tappat ned en smula eller två. Han har även hunnit introducera sig själv för säljavdelningen. 

undefined
Spanar efter nya uppslag.

Jag är glad och tacksam att jag fått möjligheten att ha med Sam på jobbet. Han är verkligen en glädjespridare och förmodligen den mest uppmärksamma och nyfikna kollegan av oss alla.