Makalösa ord som förtjänar en återkomst

Hyacinth Bucket från ”Skenet bedrar” kan definitivt beskrivas som ”parant”.

Hyacinth Bucket från ”Skenet bedrar” kan definitivt beskrivas som ”parant”.

Foto: ”Skenet bedrar” BBC

Livsstil & fritid2019-11-11 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Hyacinth Bucket från ”Skenet bedrar” kan definitivt beskrivas som ”parant”.

Fredag

”Det där var minsann en parant dam”, hör jag mig själv säga.

Du som läser detta kan troligen se kvinnan framför dig. Ganska chic, kanske har hon en kappa, absolut en hatt. Hon är definitivt äldre och det leder till en fråga; används någonsin ordet parant för att beskriva något annat än damer som nått en mogen ålder?

Gör jag en sökning på ordet tycks det knappt användas alls. Ett ordförrådstest på nätet visar att bara ungefär hälften av de tillfrågade visste vad ordet betydde.

Vilket slöseri! Det är ju ett så himla stiligt ord som borde användas närhelst chans ges.

Tanken slog mig att fler personer säkert sitter och håller på ord som borde vädras mer. En fråga på facebook ledde till en diger ström av fantastiska svar – en sådan ordskatt att det vore rent förkastligt att inte dela med sig av den. Så håll till godo:

Att ”boudoirstämning” funnits i SAOL men tagits bort för något decennier sen roade en vän oerhört. Det skapas uppenbarligen allt för lite boudoirstämning i de svenska hemmen numera. Det kan till och med vara så att människor inte ens har något rum som refereras till som boudoir längre.

”Oomkullrunkelig” slog flera personer ett slag för. ”Oförhappandes” hörs allt för sällan påpekade en person och kollegan har ”bevingad” och ”bedagad” som favoriter. En annan blev väldigt glad när hon fick blev uppmärksammad i kassakön på en affär att hon ”stod och såg behändig ut.”

”Ärtig” ville en person lyfta fram och jag funderar på om det ordet, liksom parant, numera mest refererar till äldre damer, och företrädelsevis frisörer? Det då i motsats till förr i tiden, då jag tänker mig att det främst refererade till yngre damer, och företrädelsevis Sickan Carlsson.

”Klämmig” framfördes som ett användbart ord som kan beskriva både människor och musik. Oförhappandes”, ”mähä” och ”vemod” lyftes också fram fram. Jag blev glatt påmind om ordet ”betuttad” – så pass att jag planerar skriva in till Språket i P1 för att försöka röna ut ordets ursprung.

Det vurmades också för ett par fraser som borde användas allt oftare, som vackra ”fredens liljor” och klämkäcka ”tjo fadderittan”.

Och nu när vi fyllt på vår vokabulär med så många fantastiska ord bör vi passa på att låta andra vila ett tag. Till exempel kan inredningsreportagens märkliga verb ”drömmigt” bytas ut. Kanske boudoirstämning kan göra ett återtåg i dess ställe?

Och istället för ordet ”krispigt”? Tja, där bör man kunna kasta in princip alla ovanstående adjektiv för nuvarande används krispigt för beskriva allt från väder, till kläder, till humör, till mat och frisyrer.

Låt dessa ta en paus, så kan vi rotera på orden igen om si sådär en 40 år.