Jobbångest eller äntligen måndag?

Foto: Hasse Holmberg / TT

Livsstil & fritid2019-08-05 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Karriärcoachens logg: Del 89.

Ett flyktigt möte på stadens torg får mig att fundera kring begreppet jobbångest. En person som verkligen inte vill tillbaka till jobbet uttrycker sig så. Jobbångest. Känslan av ångest vid tanke på sitt arbete och den höst som kommer.

Passande nog är det måndag idag. För en hel del är denna måndag dessutom första arbetsdagen efter en, förhoppningsvis, skön och frånkopplad semester. Vi har här ett dagsaktuellt ämne att spinna krönikan kring, med andra ord.

Sommarsemestern är en tid för att logga ut, koppla ifrån och leva upp. En period att göra mer av vad man själv vill göra av sin tid. För en del betyder det att sova längre, vardagsmotionera mer, laga bättre mat och stressa mindre. För andra fler fester och samvaro, oftare snabbmat, mer öl och en fyraveckorsjakt på så många upplevelser som möjligt. I vilket fall är vardagslunksstarten inringad i kalendern och ständigt påminnande om att denna period har ett slut.

De flesta mår bra av att ha vissa rutiner. Äta och sova på regelbundna tider. Kalenderbokade träningstillfällen. Så det är nog inte bara det som kan kännas jobbigt med en återgång till vardagen.

Då känns fyra veckors betald ledighet ännu mer välförtjänt.

Inför ledigheten är det ofta en rusch för att göra klart och städa ut. Ett crescendo som når sin peak precis när klockan slår semesterstart. Det är vanligt och gör oftast bara att fyra veckors betald ledighet känns ännu mer välförtjänt.

Har du däremot haft en långvarig obalans mellan belastning och återhämtning så räcker det oftast inte med fyra veckors ledighet för att komma tillbaka i tipptoppskick. Det är då du bör göra verklighet av de tankar du haft när du fått tid att tänka. Vad kan du göra för att åstadkomma den förändring som får ditt jobb att kännas lättare, roligare och mera meningsfullt och vem bör du prata med om detta? Antingen får du eller dina uppgifter förändras för att arbetsglädjen ska komma tillbaka.

Stefan Berg