Kanske sitter du just nu och intar veckans andra lunch. Kanske har du plockat ihop den från någon lunchbuffé eller så kanske du är som jag – snål, smart och kräsen – och har med dig en matlåda hemifrån med mat som du lagat själv.
Men sommaren är ingen bra tid för matlådor. Måltiderna blir lättare och spontanare, det blir oftare middag hos en vän eller på restaurang än det blir storkok vid spisen och med tanke på förra veckans vackra väder gapar det kanske ganska tomt i frysen just nu? Det är då jag kommer till undsättning och tipsar om mina bästa rätter i matlådan. Vegetarianer kan dock med fördel läsa horoskopen på sidan bredvid redan nu …
Köttfärs:Världens kanske mest användbara råvara. Kött från skogens konung byggde denna kropp och köttfärsen i min värld kommer därför från en älg, men oavsett ursprung så kan den användas till nästan vad som helst. Lasagne är nog min största matlådefavorit, då man får ut många portioner ur en form och bara en enda burk behöver fraktas till jobbet. Andra bra rätter inom denna kategori är biffar med olika fyllningar, köttfärssås och pastagratäng.
Såser:Det finns ingenting som inte blir bättre när det omges av en sås. Dränk till exempel kyckling, bacon och nötter i grädde och chilisås och du får en magiskt god och lika onyttig flygande Jakob. Andra såsiga förslag som förgyller vardagen är lime- och honungskyckling, korv stroganoff och det som i min receptbok går under det något otydliga namnet ”Mammas laxgrej”.
Paj:I mina pajskal hamnar lite av varje, men de vanligaste ingredienserna är skinka, kyckling, lax, tomat, mozzarella eller kantareller.
Hade du förväntat dig råd och tips på en något högre nivå? Lugn, du kommer få inspiration du också. För snart drar ju höstens tablå-tv igång på allvar och det skulle förvåna mig mycket om det är mindre än två matprogram per kväll.
Smaklig lunch!