Sa han Ivar 27? Ja, det gjorde han!
BINGO!
Två kvällar i veckan kan det låta så i Anderstorpsgymnasiets matsal. På måndags- och onsdagskvällar byts matkantiner och mjölkglas ut mot bingobrickor, spänning och en del vrål.
Vi som sitter där tillhör de ungefär åtta procent av världens befolkning som spelar bingo. Bland ovetande kan man höra att bingo är den äldre generationens spel men det stämmer inte, statistisk visar att bingo blir mer och mer populärt även hos den yngre publiken.
I England är bingo faktiskt en av de populäraste fritidsaktiviteterna för kvinnor mellan 20- 25 år. Och här i Skellefteå är det många yngre som hittat spelet. Men en sak har de ovetande rätt i och det är att bingo är ett gammalt spel då det blev populärt 1929.
Egentligen bedriver vi friskvård där i matsalen
Att spela bingo bjuder på social samvaro som är kryddad med spänning. Det kan vara ett sätt för ensamma att komma ut och en möjlighet att umgås utan mobiltelefoner eller sociala medier.
Bingo är också hjärngympa. Forskning visar att det lindrar stress och ökar kognitiva förmågor, så egentligen bedriver vi friskvård där i matsalen varje måndag- och onsdagskväll. Vi bingospelare gör också skillnad för svenskt föreningsliv då stora delar av vinsten går till olika föreningar.
Det jag tycker är trevligt med bingo är att man kan komma precis som man är och att det är jag själv som bestämmer hur mycket jag ska spela för. Känner jag att jag inte kan hantera mitt spelande berättar personalen var jag kan söka stöd och hjälp.
För hur trevligt jag än tycker bingo är finns det givetvis personer som inte tycker att spel är någon trevlig sysselsättning utan istället förknippat med ångest, oro och missbruk.
De som lider av spelmissbruk är fler än vi kan förstå, finns i alla åldrar och samhällsklasser. Det de har gemensamt är att de måste få bättre hjälp.
Alexandra Andersson