Krönika: Snus i taket och policys i lådan

Nyligen blev jag påmind om hur det kunde vara att gå högstadiet på Bureskolan. I slitna lokaler fanns det grabbar som roade sig med att ibland kasta upp en snus i taket. Den fastnade rätt bra tills nästa klass kom in i klassrummet och snusen började släppa från taket och trilla ner på bänken framför en stackars elev. Och inte var det påssnus på den tiden. En stor prilla skulle det vara.

"Ni vill väl inte vara som en gammal snus som trillar ner från taket?"

"Ni vill väl inte vara som en gammal snus som trillar ner från taket?"

Foto: Lars Westerlund

Bureå2021-06-17 15:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Anledningen att jag kom att minnas snuset var en vän som berättade om att de äntligen skrivit policys och värdegrund för mångfald och inkludering på jobbet. Men att det var grabbarna i ledningen som i iver och glädje hade skrivit policyn och nöjt presenterat det som en stor satsning för resten av företaget. Då kom jag att tänka på hur nöjda grabbarna på högstadiet varit när snuset fastnade i taket. Det kändes ju riktigt bra i stunden. 

Sen berättade min vän att inget hände, trots att frågan lyftes av de anställda på varje veckomöte. Hoppet som tänds av att ditt företag äntligen ska satsa seriöst på mångfald och inkludering kan göra att du känner att du vill ge ditt bästa till företaget. Och sen när ingenting görs: inga mål sätts, ingenting följs upp, ingen kompetensutveckling. När löftet om att få vara sig själv på jobbet faller platt är det som att gå på högstadiet och få en gammal snus i håret. 

Det är värre än innan löftet om en levande värdegrund kom. Så lyft fram era värdegrunder. Vad står det där? Kanske behöver de lyftas ur lådan och få en uppdatering? Och hur ska värdegrunden komma till liv och börja påverka verksamheten till det positiva? Både för hur personalen mår och för ökad omsättning. För ni vill väl inte vara som en gammal snus som trillar ner från taket?

Vem är Åsa Gustafsson?

Åsa Gustafsson är mångfaldskonsult med rötter i Bureå. Hon hjälper företag att ta tillvara på alla medarbetare oavsett kön, funktionalitet eller kulturell bakgrund. I sitt företag Futurista drivs Åsa av att det ska vara enkelt och roligt att jobba med inkludering. Det är då mångfald blir lönsamt.

Efter gymnasiet i Skellefteå har Åsa bott i Lund, Beijing, Guangzhou och nu i Bagarmossen Stockholm. Älskar språk, hantverk och att Nackareservatet i Bagarmossen ser ut som skogen i Bjuröklubb.