Viktiga besked från tunga industrier i Skellefteå 2024

Mikael Staffas, vd för Bolidenkoncernen.
Mikael Staffas, vd för Bolidenkoncernen.

Den ene fyller 100 år – den andre ska fira sin sjunde födelsedag. De två största privata arbetsgivarna i Norranområdet, Boliden och Northvolt, har haft allt annat än ett lugnt 2023. 2024 bör många besked komma.

Krönika 4 januari 2024 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 10 december 1924 gjordes guldfyndet på Fågelmyran vid samhället Boliden, vilket var starten för det som i dag är Bolidenkoncernen, och ena satsning som självfallet bidragit till att Skellefteå utvecklats.

Knappt 93 år senare, den 19 oktober 2017, höll Northvolt en presskonferens på Gamla Brogatan i Stockholm och berättade att företagets och Europas första gigafabrik för battericeller, Northvolt Ett, skulle läggas i Skellefteå.

Jag har varit med rätt länge på resorna. Jag skrev min första artikel om Boliden och Rönnskärsverken som lokalredaktör i Skelleftehamn på 1980-talet. Jag var med och bevakade Trelleborgs intåg i bolaget och också senare Bolidenkrisen vid millenieskiftet.

undefined
Peter Carlsson, vd för Northvoltkoncernen.

Vad gäller Northvolt har jag varit med hela vägen i Skellefteå och var på plats då de första träden togs ned på Bergsbyns område då det första miljötillståndet blev klart i juni 2018.

2023 blev definitivt till delar inte ett år något av företagen hade önskat.

För Bolidens del sammanföll totalbranden på elektrolysverket i juni med att företaget ändå hade tänkt att vinstvarna då.

Något beslut om ett nytt elektrolysverk, fast på en annan plats ute på Boliden Rönnskär, har ännu inte kommit.

undefined
Mikael Staffas, vd för Bolidenkoncernen.

Ett besked torde kunna ges runt koncernens bokslut i februari. Ett förhandstips är att det byggs ett nytt och åtskilligt modernare elektrolysverk.

”Vi har ett Rönnskär som i vanliga fall tjänar mellan 1 och drygt 1,5 miljard. Nu tjänar vi mellan 0 och 0,5 miljarder. Det är realiteten. Ett Rönnskär utan ett elektrolysverk är inte någon briljant affär även om det går ihop och därför producerar vi”, sa Mikael Staffas till Norran för en månad sedan.

Det tyder på att Boliden kan räkna hem en mångmiljardsatsning på ett nytt elektrolysverk på Boliden Rönnskär.

På Northvolt Ett producerades den första battericellen för ganska precis två år sedan, i mellandagarna 2021.

2023 har varit tufft för batterifabriken i Skellefteå som har en snabb personell ökning utan att utbudet av bostäder i regionen växer i samma takt. Samtidigt jobbar företaget med att rampa upp produktionen i de två första produktionsblocken, vilket kantas av problem.

Dessutom har två dödsolyckor inträffat på kort tid på område i slutet av året, vilket bidragit till att strålkastarljuset riktats mot arbetsplatsen ytterligare.

undefined
Bild från branden på Rönnskärsverken den 13 juni 2023 då elektrolysverket förstördes..

De flesta Skelleftebor har hört talas om ”tvivlarnas kulle”, den höjd utanför Bergsbyns industriområde där de gått att stå och titta in på Northvolt Ett.

Och tvivlare har varit högljudda bland annat på sociala medier runt utvecklingen i Skellefteå.

Samtidigt fortsätter Northvolt att ta in pengar, nu totalt över 100 miljarder kronor i egen kapital och lån, vilket innebär att de gentemot finansiärer har en hög trovärdighet.

Parallellt med det som sker i Sverige utvecklar nu Northvolt nya fabriker i Heide, Tyskland, och Montreal, Kanada.

undefined
Northvolts mål är i stort full produktion i de två första blocken under 2025.

Men Skellefteå är först och därmed en nyckel för synen på Northvolt. Under 2024 måste tydliga besked om en produktionsökning i Skellefteå komma. Under 2025 ska nämligen de två första produtionsblocken på Northvolt Ett vara i stort sett i full gång, eller som Calsson säger: ”Då ska hela de 16 GWh med lite flex vara fullt uppe och rulla.”

Kontentan är att det två största privata arbetsgivarna i Skellefteå har många frågor som väntar på svar – och att de måste kunna ge att antal tydliga besked under 2024.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa