Tyck till! Nu är kommentarerna tillbaka på norran.se

 Helena Strömbro Ershag, redaktionschef och ansvarig utgivare.

Helena Strömbro Ershag, redaktionschef och ansvarig utgivare.

Foto: Norran

Krönika2020-11-11 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Äntligen, tänker många nu. Sedan kommentarsfunktionen på norran.se försvann i våras är ni flera som hört av er och undrat hur det ska bli. Nu har vi löst tekniken och återinför möjligheten att tycka till kring ledare, åsiktsmaterial, krönikor och sport.

Medan vissa väntat länge på att kunna skriva och läsa kommentarer igen har andra applåderat att de varit borta. Kommentarerna har varit ensidiga och mest bestått av gnäll och politiskt käbbel, hävdar de. Skönt att slippa, fortsätt skippa.

Men Norran vill vara en plattform för diskussion och åsiktsutbyte. Det fria ordet är en viktig del av ett demokratiskt samhälle. Det betyder dock inte att vad som helst får passera. Alla har rätt till sin åsikt, men inte att alltid få den publicerad. Att hålla sig till saken, uttrycka sig respektfullt och inte gå till personangrepp är grundläggande principer i våra kommentarsfält. Hån, hot eller hat mot journalister, tjänstepersoner, politiker eller andra människor är aldrig okej. 

Kommentarerna på vår sajt modereras av företaget Ifrågasätt, utifrån vår publicistiska policy. För att kommentera behöver du registrera ett konto och identifiera dig med bank-id. Du kan bara skriva under ditt riktiga namn. Olämpliga kommentarer plockas bort och personerna bakom varnas.

Hur ensidigt kommentarsfältet blir beror på oss alla. Jag hoppas att fler ska vilja vara med och tycka. En bredd av åsikter och perspektiv behövs för en nyanserad bild av samtiden, lokalsamhället och omvärlden. Då gäller det att våga stå för det man tycker, säga emot när man tycker annorlunda och förstå att man kan få mothugg när man hävdar sin sanning. Man bör också vara beredd att lyssna och lära. Världen är nämligen inte så tvärsäkert svartvit som man kan tro. 

Det finns också fler sätt att vara med. På Norrans insändarsida kan du som privatperson skriva om stort och smått som berör eller upprör i vardagen. På debattsidan publicerar vi inlägg från företrädare för föreningar, organisationer och politiska partier. Vi vill bli ännu mer lokala, så skriv mer! Ta upp frågorna som är viktiga för er och det samhälle ni vill se här i norra Västerbotten.

Våra redaktörer hjälper till med repliker eller svar direkt från makthavare. De ansvarar också för att göra språkliga korrigeringar, bildval och rubriker så att materialet blir så läst som möjligt. Det kan också vara bra att veta att det alltid är ansvarig utgivare som i slutändan bestämmer vad som ska publiceras.

Med det sagt: varmt välkomna att delta i debatten, många fler av er!

Fotnot: Kommentarsmöjligheten slår igenom på artiklar som publicerats efter att funktionen aktiverades. Därför finns den inte på äldre material.