Tack för ett 110-årigt samarbete!

Mats Ehnbom, VD och publicistisk chef för Norr Media
Mats Ehnbom, VD och publicistisk chef för Norr Media

Norrans 110 år av lokal journalistik är någonting att vara oerhört stolt över. Tillsammans med er läsare har tidningen gjort en anmärkningsvärd bedrift och stått för en historiskt betydande insats för lokalsamhällets utveckling.

Krönika 17 december 2020 12:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mycket har hänt sedan Norran blev en del av Norr Media i december 2019. Norrans ägare hade då efter moget övervägande insett att tiden som solitär i tidningsbranschen var över. Tidningen hade kämpat länge för att få ihop ekonomin i medierörelsen, utan att lyckas. För att säkra kärnan – den samhällsviktiga lokala journalistiken – valde man att sälja till en ny ägare som ville ta ansvar för framtiden.

Norran valde Norr Media och koncernen NTM, framför allt utifrån stor enighet kring värdegrunden. NTM är en stiftelse utan avkastningskrav, utan privata ägare som kräver utdelning. Syftet och kärnan är den lokala journalistiken – det är därför vi finns, och de pengar vi tjänar har som enda syfte att finansiera journalistiken.

Norran fyller nu jämnt samma år som flera andra ”syskon” inom NTM: Upsala Nya Tidning som fyller 120 år, och Eskilstuna-Kuriren som fyller 130. Nästa år fyller storasyskonet i Norr Media, Norrbottens-Kuriren, 160 år. Koncernmodern Norrköpings Tidningar är med 262 år en av världens äldsta tidningar. Ett starkt bevis på den samhällskraft som lokaltidningen har varit genom historien.

Trots alla förändringar sedan Norrans födelse 1910 är vårt grunduppdrag till stora delar detsamma. Med oberoende journalistik vill vi bidra till ett demokratiskt hållbart samhälle. Med den räckvidd som journalistiken skapar kan vi även erbjuda effektiva marknadsföringskanaler som hjälper det lokala näringslivet. Norran kan fortsätta vara en lokal kraft, tack vare samarbetet inom koncernen. 

Som vd är jag glad och stolt över att konstatera att Norran mår bättre än på länge. Vi får ständiga kvitton från er läsare på att innehållet håller högsta klass. Norrans digitala upplaga växer snabbast inom hela NTM och trafiken på norran.se är rekordhög. I måndags och tisdags hade vi över en halv miljon sidvisningar per dag. Vår engagerande journalistik, inte minst den granskande delen, inspirerar andra. En viktig del av framgången är den nära relationen till läsarna och lokalsamhället. Våra journalister gör verkligen Norran TILLSAMMANS med er. Tidningens framgång är även läsarnas framgång. Utan er hade det aldrig blivit 110 års utgivning. Det vill jag tacka er för. Tillsammans gör vi skillnad – lokala nyheter i dag för att bättre lokalsamhälle i morgon.

Ämnen du kan följa