Stormen Hans härjningar etsade sig fast

Redan när jag klev ut genom dörren den där morgonen i augusti märkte jag att något var fel. En fuktig värme och en luft som tycktes stå stilla – känslan var mer tropikerna än Västerbottens inland. Ändå kunde jag aldrig ana vad som väntade.

Stormen Hans, som egentligen var ett åskoväder med fallvindar, orsakade enorm förödelse i delar av Malå och Norsjö kommuner. Eva Gunnmo var en av de drabbade skogsägarna.

Stormen Hans, som egentligen var ett åskoväder med fallvindar, orsakade enorm förödelse i delar av Malå och Norsjö kommuner. Eva Gunnmo var en av de drabbade skogsägarna.

Foto: Lennart Enkvist

Krönika2023-12-05 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi minns 2023

När luften lättat tänkte jag inte mer på saken. Faktum är att det skulle gå flera veckor innan jag kopplade ihop den där overkliga känslan med det som hände när jag satt på redaktionen och skrev senare samma dag.

Plötsligt mörknade himlen. Därefter tog det bara några minuter innan stormen och regnet började piska gatorna i Norsjö, samtidigt som åskknallarna dundrade och blixtarna lyste upp himlen.

Sedan var allt över, lika snabbt som det börjat.

undefined
När Norran träffade Richard Holmgren, virkesköpare på Sveaskog i Malå, hade det gått flera veckor sedan ovädret drog förbi. Ändå ringde oroliga skogsägare oavbrutet.

Även om det var omskakande var det en mild västanfläkt jämfört med vad jag fick se och höra när jag efteråt for ut till Fromheden, Mensträsk, Brunträsk, Lainejaur och andra områden kring Malå och Norsjö som drabbats av stormen Hans härjningar.

Efter sig lämnade ovädret ett fem kilometer brett och sju mil långt område från Bjurträsk i sydost till Adak i nordväst där nästan all skog blåst ut.

Längs vägen fick jag höra uppslitande historier från människor som drabbats. Skogsägare vars livsverk förvandlats till oigenkännlighet, renkötare som fått sina anläggningar krossade och turistföretagare med sitt paradis i spillror. Allt inom loppet av bara några minuter.

Med tanke på hur det såg ut var det snarast ett under att ingen människa skadades allvarligt eller dog.

undefined
Dagen efter ovädret träffade Seba Soldo som tillsammans med Helena Kreissel nyligen hade köpt turistanläggningen Bäckerudden i Mensträsk. Där var förödelsen närmast total.

Men jag fick även höra berättelser som värmde. Om hur man i lokalsamhället ställer upp för varandra när det verkligen behövs och om hur nära det är mellan människorna även om avstånden kan tyckas långa.

Här vet man vem man ska ringa om en väg behöver röjas upp eller något annat måste fixas snabbt. Kriser och katastrofer kan plocka fram det bästa hos oss.

Nu hoppas jag på samma insikt hos centrala myndigheter och andra styrande i landet. För efterdyningarna av en sådan här händelse är inget som en liten inlandskommun eller lokala organisationer klarar på egen hand.

undefined
Det var tisdagen den 8 augusti som stormen Hans drog in över Norranområdet. Allra värst drabbades en sju mil lång sträcka från Bjurträsk i sydost till Adak i nordväst.

Hjälp behövs från centralt håll och därifrån tycks intresset hittills ha varit svalt.

En annan lärdom är att vi måste ha en beredskap för sådana här händelser och även behöver förebygga dem.

För även om det inte går att säga att den här stormen berodde på klimatförändringarna så vet vi att extremväder kommer att bli vanligare i framtiden och att det beror på människans påverkan.

När det till och med drabbar Norrlands inland – som med sitt stabila läge har varit så förskonat hittills – så kan det hända varsomhelst.