Snipp snapp snut så åkte de dit till slut

Hustomtar är vresiga och ytterst skygga. De tar gärna för sig av gröten men verkar i det fördolda. Det för mig osökt in på några av de minnen jag har från 2023 – när det till slut var slutätet av gröten för hustomtarna i Boliden.

Norran har berättat om ekobrott på olika orter i kommunen.

Norran har berättat om ekobrott på olika orter i kommunen.

Foto: Norran/Skrämdump

Krönika2023-12-28 18:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi minns 2023

Av den här sedelärande berättelsen om att brott inte lönar sig kan vi även lära oss att om det försvinner en och annan hustomte så tar någon annan dess plats och de kan dyka upp på de märkligaste platser. Exempelvis vid ett ruckel i Lövånger eller i en sprillans ny Mercedes. 

Låt mig börja från början. Den uppmärksamme kanske noterade att vi skrev om en Bolidenkvinnas husköp redan 2017. En kollega till mig uppmärksammade ett udda köpbeteende i Burträsk.

Efter en hel del tips från allmänheten och egna iakttagelser kunde Norran 2020 avslöja en omfattande fastighets- och ekobrottshärva i Boliden och Burträsk. Ekobrottsmyndigheten var flera personer på spåren och till slut dömdes de vid Skellefteå tingsrätt.

Så om jag ska minnas något från det här året är det att det sista kapitlet i den här trassliga härva skrevs i oktober då samtliga åtalade hade dömts. Sist ut var en av mäklarna som deltagit. Därmed kanske inte sagt att det sista är skrivet om den historien.

Artiklarna om Bolidenhärvan som media publicerat tycks ha lett till att Skellefteborna blivit mer uppmärksamma på märkliga husköp. Med örnögon skannar de husaffärerna i Norran och håller koll på nya aktörer som köper fler än ett hus. 

För ett år sedan noterade vi, och även många läsare, att ett ruckel i Lövånger såldes för en chockerande hög summa.

Undertecknad åkte till Lövånger för att själv se huset och kan intyga att det inte direkt infann sig någon mysstämning vid anblicken av det fuktskadade huset med krossade fönster. Inte heller syntes något av de utlovade lyxrenoveringarna.

Ett gammalt översnöat hus i Ånäset hade också hittat en köpare med extremt stor plånbok.

Vis av erfarenhet började jag rota i detta och hittade misstänka ekobrott i form av bedrägerier och eventuell penningtvätt. Köparna hade lyckats få ut höga lånesummor från banker och en hade även investerat i en ny Mercedes samma dag han fick lånet.

Många har reagerat och varit upprörda över dessa härvor. Vi har fått många mejl, tips, brev och kommentarer. För alla verkade det uppenbart att något inte stod rätt till. Alla, utom mäklarna som deltagit i affärerna.

Ingen har dömts i ruckelbedrägeriet men mäklaren som deltog i affärerna har i höst berövats möjligheterna att verka som mäklare. Det pågår även polisutredningar i det fallet. Kanske har även de två inblandade bankerna analyserat vad som gick fel när det beviljade lån till bedragare och täppt till de möjligheterna. 

Den kvinna, med mystisk brevlåda i Stockholm, som tycks ha fungerat som möjliggörare för Bolidenkvinnans företag har också fått ett föreläggande på grund av bokföringsbrott i ett företag där hon ansvarat för bokföringen. Norran har därtill fått vittnesmål om att andra mäklare inte vill ta i Bolidenkvinnans fastigheter med tång.

Det jag tar med mig från det här året är att trots att Norran inte har ekobrottsutredarnas resurser, tillgång till bankkonton, kan göra husrannsakan eller använda tvångsmedel, så kan vi komma ganska långt ändå. Vår rapportering kan ha en avskräckande effekt och även uppmärksamma lagförande myndigheter om vad som pågår. Framför allt tack vare våra läsare som är våra ögon runt om i bygden. Så tack till er för alla tips!