Det första fallet av covid-19 i Västerbotten konstaterades 9 mars. Sedan dess har det mesta varit sig likt, men mycket som ansågs normalt har vi fått ändra på.
Vi har även fått lära oss många nya saker; att munskydd inte ska sitta nedanför näsan, att hålla mer än armlängds avstånd till varandra, sprita händerna ofta, träna tålamodet och att vi inte kan ta det för givet att träffa våra anhöriga när och hur vi vill.
Vi har lärt oss otroligt mycket om virus. Vem visste ens hur coronavirus såg ut före detta och vad spike-protein är? Eller processen kring framställning av vaccin? Och att det är komplext och svårt att balansera graden av nedstängning av samhällen och att få sjukvårdens resurser att räcka till. Dessutom vet vi nu att myndigheterna glömt bort att rigga för pandemier då minnet från de tidigare inte räckte till.
Vi har även fått lära oss att den här typen av pandemi inte gör att vi blir utan mat och att det trots allt säljs toalettpapper. Att det kan fungera fint att jobba hemma för många och att de exploderande nya digitala mötesvanorna kan både roa med kattfilter och göra mötena mer fokuserade och mindre snackiga.
Numera vet vi att det finns både virus- och vaccinförnekare, och de som inte anser att restriktionerna rör dem. Men att viruset samtidigt inte går att argumentera bort.
Personligen har jag lärt mig att det jag betraktar som ganska normalt innebär en katastrof för många. Välkommen till min värld! Begränsad social kontakt, begränsat resande, att njuta av stillhet och hemarbete, morgonhandling på helgerna, att slippa mingla och trängas med folk. Som introvert känner jag mig mer bekväm i det nya än någonsin förr. Vore det inte för de alltför negativa konsekvenserna av pandemin så skulle jag gärna behålla en del av detta framöver.
Vi har lärt oss en massa, men vad tar vi då med oss framåt? För enligt smittskyddet får vi nog lära oss leva med viruset i framtiden även om livet återgår till det normala. Det är dessutom inte det enda viruset som skulle kunna orsaka en pandemi. Därför kan man förstås önska att myndigheterna nu gör en plan och riggar en organisation som både kan leta, kartlägga och analysera alla virus som finns i dag, liksom hitta botemedel/vaccin för dem. Och dessutom att vården och omsorgen bygger upp lager med material som kan behövas. En rejäl analys av strategier torde vara given så den kan förbättras till nästa gång så sjukvården slipper gå på knäna.
Pandemin har skyndat på utvecklingen mot mindre resande och fler digitala möten. Fler har därmed utbildats i och blivit bekväma med detta – det bäddar för att utvecklingen mot de digitala mötena fortsätter. Om inte annat för att spara tid och pengar. Många har säkert också upptäckt att det är bekvämt och tidsbesparande att låta affären packa matkassarna, som sedan hämtas ut.
Hygienen då? Kommer vi att fortsätta tvätta händerna och sprita oss i samma utsträckning med tanke på den goda effekt det också haft när det gäller andra smittsamma infektioner? Och även stanna hemma när vi är förkylda? Virusforskaren Magnus Evander, vid Umeå universitet, sa på fredagen i radio att det kan bli så ett tag, men... Kanske kommer ändå handskar att användas av fler i fler situationer, liksom hostskydd vid kassor. Att hålla avstånd ligger dock inte i vår natur. Vi har också en tendens att vilja få livet att återvända till det normala ganska snabbt, både efter världskrig och andra pandemier. Det blir intressant att se hur nästa influensa- och magsjukesäsong blir.
Många som kunnat har hemarbetat, och samhället har fortsatt rulla trots det. För småbarnsföräldrar kan det vara ett sätt att få livspusslet att flyta på bättre, då man kan slippa resor och ha mer tid för barnen – och mer tid att jobba effektivt då man inte blir störd. Det blir nu upp till arbetsgivare att fundera på den frågan framöver, huruvida man kommer att lätta på reglerna kring hemarbete. Pandemin har satt fingret på vad som viktigt i livet. Vi nås av berättelser om människor som omvärderat sina liv – det kan få konsekvenser på många plan. Fler verkar också ha fått upp ögonen för friluftsliv. Även den trenden kan kanske hålla i sig, särskilt om man investerat i dyra fiskespön och längdskidor.
Själv, vad har jag då lärt mig? Det är nog att jag avviker från normen och att det är en fördel i den här situationen. Det tar jag med mig!