När läsarna tog över rapporteringen

Den ena lastbilen efter den andra hade fått stopp. Trafikköerna växte och snön fortsatte falla. Det var ungefär så mycket jag visste, som tur var hörde det av sig de som visste mera.

Ett axplock av de kommentarer och bilder som kom in under snöovädret.

Ett axplock av de kommentarer och bilder som kom in under snöovädret.

Foto: Kollage

Krönika2023-12-13 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi minns 2023

Att svara på frågor och berätta vad som händer känns som ett av de viktigaste uppdragen man har som breaking news reporter. Det är oftast inte så invecklat, så länge man är på plats och har tillgång till rätt utrustning är information ganska enkel att få ut. Men när snöovädret var inne på sin tredje dag och vi på redaktionen var som många andra rätt insnöade så blev uppdraget svårt. Plötsligt stod trafiken stilla överallt, och vi var inte på plats för att berätta vad som hände. Att åka ut själv gick inte riktigt, då skulle jag bara blivit en av de som stod stilla i trafiken.

I vår liverapport dök flera frågor upp, men från min dator kunde jag inte berätta så mycket. Polisen var på plats och dirigerade trafiken, Trafikverket hade slutat specificera vad som riktigt hände, det var stopp på så många ställen att de till sist bara skrev "Många lastbilar har fått stopp på vägarna i Skellefteå"

undefined
Så här skrev Trafikverket på sin hemsida när trafikläget var som värst.

Som tur var fanns det personer ute i trafiken som hade koll. Jag har aldrig upplevt en sådan respons från läsare som började rapportera in vad som hände. I vanliga fall hade jag varit den som var på plats och kunde berätta, men nu ändrades min roll till att försöka sortera i alla uppdateringar som kom in och kunna ge den information vi hade.

Det var väldigt häftigt att få jobba de dagarna. Det kändes som att jag hade hundratals nya kollegor som hjälpte mig att sköta mitt jobb. Även om alla frågor inte fick svar kunde vi få en överblick på läget, och åtminstone ge någon information till alla som satt fast i trafikkaoset.

undefined
Ett axplock av de kommentarer och bilder som kom in under snöovädret.

Även när det värsta trafikläget var över fortsatte uppdateringarna komma in. Då var det väglaget som var på tapeten, och folk ville veta hur vägarna var att köra på. Vi kunde prata med snöröjningen och jaga Trafikverket hur mycket som helst. Bäst information hade ändå de som var ute och körde. Och de hörde av sig, det enda jag behövde göra var att lyfta frågorna, svaren kom in från många håll. 

Med det vill jag tacka alla som skickade in bilder, ställde frågor, och berättade hur läget verkligen var där ute. Frågor hjälpte mig att strukturera mitt jobb, och alla svar hjälpte mig att verkligen sköta det.

Det här är ingen situation jag vill befinna mig i. Att inte kunna vara på plats, inte kunna berätta med egna ord vad som händer. Men denna gången blev det så, och det löste sig tack vare engagerade läsare.

En bild som Robert skickade in. Tack vare hans överblick på E4 kunde vi förstå omfattningen av trafikköerna.
En bild som Robert skickade in. Tack vare hans överblick på E4 kunde vi förstå omfattningen av trafikköerna.