Inflyttare som gör skillnad

Under året som gått har jag mött många utlandsfödda som valt att bosätta sig i Norsjö och Malå och startat företag här. Ofta ser de här personerna helt andra möjligheter än vad vi infödingar gör och tillför därför kommunerna ny kunskap och framtidstro.

Tim Grabe i samspråk med kunden Ann Erixon.

Tim Grabe i samspråk med kunden Ann Erixon.

Foto: Lars Westerlund

Krönika2023-12-21 21:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ibland talar vi lite föraktfullt om livsstilsinvandrare. Men det är faktiskt något mycket positivt. Dessa personer som ofta är företagare vill lämna ett stressigt liv i tätbefolkade områden och fortsätta med sin verksamhet samtidigt som de kan njuta av lugnet och tryggheten. Här kan livsstilsförändrarna både förverkliga sina drömmar och bidra till samhällsutvecklingen.

En av dessa personer som gjort ett starkt intryck på mig är den tyske frisörmästaren Tim Grabe som i somras startade en salong och ett kafé i Malåbyn Grundträsk. Jag och många andra höjde på ögonbrynen när vi fick höra talas om den här satsningen. 

undefined
Eric, Anna, Milo och Lina Jungnickel,

Tim ser bara möjligheter och tycker att Grundträsk ”ligger centralt mellan Norsjö och Malå”. Kunderna har också hittat hit eftersom Tim både är trevlig och mycket skicklig i sitt hantverk.”Jag älskar mitt yrke som egentligen inte är ett jobb utan en passion för att få människor att känna sig fina”, sa han.

En annan driftig person som lägger allt sitt krut häruppe är den tyske företagaren Eric Jungnickel som tillsammans med sin fru, förskoleläraren Anna, och Milo och Lina, flyttat till Norsjöbyn Böle. Han är expert på litiumjonbatterier och utbildar i batterifrågor runt om i världen. Eric vill nu starta en egen batterifabrik häruppe. 

undefined
Milo Jungnickel trivs med livet i Böle.

När jag besökte familjen kutade sonen Milo runt hela tiden och rullade runt på gräsmattan, krattade löv och plockade kvistar. ”Han är inte van att röra sig så här fritt. I Berlin bodde vi i en lägenhet”, berättade Anna, som förutom naturen och de vänliga människorna, också lyfte fram det svenska utbildningssystemet, som en faktor som lockat dem till Böle.

Till Malåbyn Kokträsk har familjen Kreek från Estland flyttat och startat ett företag som bland annat erbjuder överlevnadskurser. Kairi Kreek arbetar också på distans för den estniska polisen vilket hon tycker fungerar hur bra som helst. Förutom att kunna ha en riktig vinter där de tränar sina Siberian Huskys lyfter Kairi även fram skolan som ett viktigt argument till flytten.

undefined
Martin och Kairi Kreek driver företaget Wildland Trail i Kokträsk.

– Sonen Kert, som var ganska inbunden i Estland, har nu blommat ut rejält, sa Kairi.

Jag har också haft många fler spännande och inspirerande möten med utlandsfödda under det gångna året och hoppas att det blir fler.