Halvtid för Norran – här är planen för nästa period

Norrans redaktionschef Helena Strömbro Ershag gör halvårsbokslut och berättar om redaktionens planer för sommaren och hösten.

Norrans redaktionschef Helena Strömbro Ershag gör halvårsbokslut och berättar om redaktionens planer för sommaren och hösten.

Foto: Lars Eriksson

Krönika2021-07-05 09:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Midsommar har kommit och gått och semesterperioden har startat. Det är dags att göra halvårsbokslut för Norran-året 2021 och dra upp riktlinjerna för hösten. 

Våren har inneburit en hel del jobb med att vässa vår journalistik, lösa en del problem och lansera flera nyheter. Vi har bland annat gjort en uppdatering på sajten som förbättrar möjligheten att hitta till intressant och tidlöst material som granskningar, kartläggningar, artikelserier och bildspel. De tekniska bekymmer vi haft med inloggningen i kommentarssystemet är också åtgärdade och vi börjar se en större inströmning av röster från er läsare. Dela gärna med dig av dina åsikter via Ifrågasätt, som du hittar under de flesta artiklar på norran.se.

Vår kundklubb MERA har också kommit igång bra. Kolla in alla fina erbjudanden där, om du missat det. Vi räknar med att löpande fylla på med fler lokala produkter.

Nyhetsmässigt börjar vi äntligen se en lättnad i covidläget och den intensiva rapporteringen kring pandemin som präglat det senaste året. När samhället nu börjar öppna igen väntar en annan slags bevakning med större möjligheter att åter komma ut på fältet. Mindre intensivt lär det dock inte bli, med tanke på den stora samhällsomvandling som pågår i vår region. 

Vi fortsätter att bevaka restaurang och handel, där nya aktörer och initiativ ständigt verkar dyka upp. I Norran ska du kunna läsa om allt nytt som händer på stan. Bostadsbyggandet och infrastrukturen runt Skellefteås tillväxt är andra områden som vi fortsätter kartlägga. Givetvis följer vi även utvecklingen som rör Northvolt och andra industrietableringar. Men vi stärker också affärslivsbevakningen när det gäller småföretag och kreativ sektor. 

I början på sommaren inledde vi en granskning där vi tittade på betygen och förutsättningarna i olika skolor i Skellefteå kommun. Till hösten blir det ännu mer fokus på skolan, med en dedikerad reporter som kan gå mer på djupet.

Debatten kring Sara kulturhus har präglat kultursidorna under våren, och i september invigs huset med allt vad det innebär. Givetvis är Norran på plats för att fortsätta gräva i besluten, men även förmedla alla de nöjesnyheter som är att vänta. I höst dessutom med en ny kulturredaktör tillfälligt på plats. 

Sporten satsar på att komma närmare er läsare med mer fokus på vardagsträning och föreningsliv, som komplement till elitidrott och fler livesända matcher.

Vi förstärker också bevakningen i Malå och Norsjö rejält från och med i höst, med fler journalister på plats i inlandet. Det ger oss mer kraft att granska makten, skildra det lokala näringslivet och möta fler människor.

En annan stor puck blir valbevakningen, som oavsett hur det går i pågående talmansrundor kommer att sätta igång i höst inför ordinarie valdag 11 september 2022. 

Mycket spännande är alltså på gång i höst, men Norran fortsätter ju även bevakningen av lokalsamhället hela sommaren. Bland annat med hemma-hos-besök i sommarstugor, en guide till offentlig konst, intervjuserie med idrottsprofiler och "Timmen", där vi besöker olika platser och skildrar vad som händer där och då. Missa inte heller att tävla med din bästa sommarbild! För dig som gillar långläsning har vi satt igång en sommarföljetång i tidningen. Kom ihåg att du kan hitta alla gamla nummer i e-tidningens arkiv, om du inte har papperstidningen alla dagar. 

Är du sugen på lättsamt tidsfördriv kan jag tipsa om vår nya avdelning med digitala korsord, knep och knåp på norran.se.

Jag och redaktionen önskar dig en härlig sommar!