Dags att vända på perspektiven

Äntligen! Förra veckan presenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson,  jämställdhetsminister Märta Stenevi och inrikesminister Mikael Damberg ett åtgärdsprogram för mäns våld mot kvinnor under en pressträff i Rosenbad. Norrans redaktionschef reflekterar över männens ansvar för att stoppa våldet.

Äntligen! Förra veckan presenterade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson, jämställdhetsminister Märta Stenevi och inrikesminister Mikael Damberg ett åtgärdsprogram för mäns våld mot kvinnor under en pressträff i Rosenbad. Norrans redaktionschef reflekterar över männens ansvar för att stoppa våldet.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Krönika2021-06-23 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Norrans djupdykning i mäns våld mot kvinnor fortsätter. Efter intervju på intervju med polis, åklagare, kvinnojour och brottsoffer är det tydligt att ansvaret till största del fortsätter att ligga på kvinnorna själva. 

Att berätta. Lämna. Anmäla. Dokumentera. Minnas detaljerna. Orka. Att söka skydd, fly hus och hem, hålla sig gömda, förändra hela sitt liv. Att slåss för att skydda sina barn. Att leva, eller dö, med konsekvenserna av nedlagda utredningar, kontaktförbud som bryts och skyddade identiteter som röjs. 

Det är givetvis viktigt att kvinnor anmäler och tar sig igenom rättegångarna. Viktigt både för individen, för rättssamhället och för statistiken som hjälper till att synliggöra problemet. Men att tro att det löser sig då, att man blir fri efteråt, det är naivt. 

Varför är det de utsatta kvinnorna som ska ordna upp det här? Är det inte dags att vända på perspektiven, och höja förväntningarna på män istället?

Män som slår och våldtar, sök hjälp. Ta ansvar. Ta fängelsestraffet. Gå i terapi. Förstå att ni inte är bra föräldrar. Avstå vårdnad och umgängesrätt. Respektera kontaktförbuden. Flytta till en annan stad. Håll er för fan undan. 

Män som inte slår och våldtar, ta ansvar. Stå upp mot våld, förtryck och förnedring av kvinnor. Markera mot sexismen och alla bilder av kvinnor som något annat än era jämlikar. Agera mot osunt beteende hos familjemedlemmar, vänner, kollegor, grannar, män ni ser på stan. Sätt er in i vad porr och prostitution och våldsförhärligande faktiskt innebär för kvinnor. Prata med era söner. Se till att det blir en förändring av rättssystemet och resursfördelningen.

Att ta ställning och kräva förändring hjälper nämligen, när det sker på bred front. Efter den senaste tidens debatt om det orimligt dåliga skyddet för kvinnor – en kamp för synliggörande som föga överraskande till största del drivits av kvinnorna själva – har regeringen nu presenterat ett omfattande åtgärdsprogram. Det innehåller bland annat straffskärpningar, långsiktigt stöd till jourer, ökat skydd för barn, kompetenshöjning inom skolan och idrotten och våldsförebyggande arbete riktat mot unga killar.

Man kan inte annat än att tänka "äntligen". Lite manlig självrannsakan och civilkurage på det så kanske vi kan komma någon vart.
 

För den som vill förstå mer om våldets konsekvenser och möjliga åtgärder rekommenderas Instagram-kontona @gomda.kvinnor, @unizonjourer, @huskurage, @intedinhora, @organisationen_man, @vi_bryter_tystnaden och @ninarungs.