Ett fullbordat våldsbrott och ett gåtfullt försvinnande

År 2019 hann bli pandemiåret 2020 men händelser i Markaryd, Adak och Rentjärn har fortsatt att skapa rättsliga prövningar, frikännanden, ilska och kritik, nya sökinsatser – och framförallt: en bottenlös ovisshet för de närmast anhöriga.

Olle Forsberg försvann efter en cykeltur i Malåbyn Rentjärn på förmiddagen den 3 augusti i fjol. Varken Olle eller hans cykel har påträffats trots omfattande sökinsatser.

Olle Forsberg försvann efter en cykeltur i Malåbyn Rentjärn på förmiddagen den 3 augusti i fjol. Varken Olle eller hans cykel har påträffats trots omfattande sökinsatser.

Foto: Arkivbild

Adak2020-12-29 08:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Vi minns 2020

Jag har sedan augusti 2019 följt två parallella förundersökningar: mordet på en 70-årig man i Markaryd – han försvann den 31 juli 2019 och hittades död utanför Markaryd tio dagar senare – och utredningen kring 80-årige Olle Forsberg som försvann efter en cykeltur i Malåbyn Rentjärn förmiddagen den 3 augusti i fjol.

Att männen från Ukraina, som först dömdes för mordet i Markaryd men som nu har friats av Göta hovrätt, befann sig i Västerbottens inland samma dygn som Olle Forsberg försvann har skapat rykten, långtgångna slutsatser och påståenden som måste ifrågasättas.

I SVT:s ”Veckans Brott” satt man tidigare i höstas och påstod att polisen ”har väl förhört de här personerna som dömdes för mordet i Markaryd” när det gällde uppgifter om försvunne Olle.

Sanningen är att det är precis vad polisens grova brott-utredare inte har gjort. Männen slapp alla tuffa frågor om detta. 

Detta kunde Norran berätta den 30 maj.

undefined
Männen behövde inte svara på några frågor i polisförhör om försvunne Olle Forsberg i Rentjärn. De kunde bara ställas till svars för det brott – mord i Markaryd – som de häktades för efter att de greps i Tyskland och Polen.

Orsak: männen kunde till följd av det internationella, juridiska regelverket bara ställas till svars för de brott som de häktades för efter att de gripits i Tyskland och Polen. Inga andra frågor fick ställas av polisen.

Det närmaste polisen kom var, efter inrådan av polisen i Skellefteå, att ställa frågan om männen använt sig av någon cykel när de var i Västerbotten i början av augusti 2019. Svaret blev ”Nej”.

I flera tv-program uttrycktes hösten 2019 en fast övertygelse om att männen hade med Olle Forsbergs försvinnande att göra.

Detta gjordes samtidigt som Skelleftepolisen Johann Kristiansson den 19 november gav följande besked:

– Polisutredningen om misstänkt människorov läggs ned, det finns i dag inget som tyder på att han har utsatts för brott.

Olle sågs senast vid 09.30-tiden lördagen den 3 augusti 2019. De två männen lämnade Adak samma morgon och bilen de färdades i fotograferades klockan 13.18 i södergående körfält vid Sundsvallsbron (så kallad trängselskatt).

undefined
Skallgångskedjor, hundpatruller från polisen, dykare som sökt i vattendrag, sök med helikopter – listan är lång på de olika sätt som det sökts efter Olle Forsberg.

Det innebär att männen, ifall de haft med Olles försvinnande att göra samma förmiddag, måste ha agerat väldigt snabbt och därefter kört mycket fort de 43 milen till Sundsvall för att fastna på bild strax efter lunch.

Vid sidan om att det ”tidsmässigt inte går ihop”, som åklagare Gunilla Öhlin förklarade vid en presskonferens i våras i Växjö när mordåtalet om våldsdramat i Markaryd presenterades, så finns det en central fråga:

Vad skulle den cyklande Olle ha gjort, sett eller sagt som gjorde det nödvändigt att röja honom ur vägen?

I Markaryd förlorade mordoffret sin bil, så där fanns det åtminstone ett motiv. De två männen, som nyligen friades för mordet, åkte bevisligen till Adak i den mördade 70-åringens bil (låt oss utgå ifrån att samtliga poliser i Småland tycker att detta mord är polisiärt uppklarat).

undefined
Engagemanget hos människorna i Malåbygden har varit stort, många har hjälpt polisen och Missing People vid upprepade sökinsatser efter Olle Forsberg.

Men visst: Olle Forsbergs försvinnande är en gåta.

Det som förbryllar mest är att cykeln inte påträffats. Att han med cykel kunde tagit sig långt över stock och sten i skogarna kring Rentjärn är föga troligt.

Och tänk vad polis, Missing People och frivilliga har sökt: till fots, med hundar, med dykare i vattendrag, med helikopter. Därtill ska läggas alla bärplockare och jägare.

Det har nu blivit december 2020 och det finns åtminstone ett tydligt svar.

Sorgen, saknaden och ovissheten finns kvar hos många i trakterna av Markaryd och Rentjärn.