Skellefteå är en rik kommun. Här finns en hockeyarena och 20 oktober togs första spadtaget till ett kulturhus. Vi har ett hockeylag som spelar på högsta nivå och som strävar efter att bli bäst i Sverige.
Vi vet att barn och ungdomar i kommunens hockeylag tränar mycket. Det handlar om sex, sju, åtta , ja många pass i veckan. Tränar man mycket kan man nå till toppen.
Samma sak gäller för den som vill lära sig att spela ett instrument. Man måste öva varje dag, träffa sin lärare för individuella lektioner varje vecka, spela med orkester varje vecka, vara med på konserter och åka på läger och resor. Det krävs en kombination av eget arbete och undervisning och stimulans av en kompetent lärare.
Skellefteå kommun vill nu lägga om musikundervisningen vid kulturskolan. Man drar kraftigt ned på den individuella instrumentalundervisningen och ökar istället musikundervisning i grundskolan och inom andra kulturyttringar.
Lärarna som går i pension eller säger upp sig ersätts inte med nya musiklärare. Elever blir utan individuell undervisning då deras lärare slutar.
Låt oss göra ett tankeexperiment och göra samma sak med hockeyn. Vi låter hockeylagen träna en gång i veckan. Resterande istider och tränar-resurser lägger vi på att låta alla barn i grundskolan spela hockey en gång i veckan på skoltid.
Med en sådan satsning undrar jag om vi har något hockeylag i högsta serien i Skellefteå Kraft arena om några år.
Om nedmonteringen av kulturskolans musikundervisning får fortsätta kommer det inte heller finnas några musiker som kan spela i det nya kulturhuset.
Beslutsfattare i Skellefteå kommun; tänk om och prioritera rätt. Att satsa på att bygga ett kulturhus är ingen kultursatsning om man inte samtidigt satsar på verksamheten!
Johanna Sundqvist, Skellefteå