Efter Frederik Granströms, Internationella Engelska Skolan Skellefteå, hänvisning till professor Patricia Kuhl (insändarsidan 4/2)
Tvåspråkig utbildning är effektivhar jag haft svårt att hitta någon internetträff där professorn, med hänvisning till forskning, påstår att det skulle vara positivt för elevers kunskapsutveckling att på grund- och gymnasienivå söka sig till utbildningar där ämnesundervisningen sker på annat språk än elevens modersmål.
Jag kan inte heller hitta vetenskapligt stöd för att föräldrar bör uppmuntra sina barn att söka sig till sådana utbildningar, vilket var huvudspörsmål i min förra insändare (31/1).
Granström menar att Skolverkets rapport, Engelskspråkig undervisning (2018), inte är relevant visavi IES-pedagogiken. Jag menar att de som lever med föreställningen att ämnesundervisning på andraspråket, istället för på modersmålet, ens skulle göra underverk för andraspråksutvecklingen, de bör hämta hem rapporten från Skolverkets webbsida och åtminstone läsa sidorna 80–86 samt 151–163.
Att lärare som ämnesundervisar på engelska i IES-skolor kommer från engelskspråkliga länder, det tycker jag inte borgar för att eleverna skulle begåvas med ett ämnesadekvat utvecklat språkbruk på svenska via ämnesundervisning på engelska.
Enligt min mening är betygsresultat inte något bra vetenskapligt kvitto på uppnådda kunskaper. Efter att grund- och gymnasieutbildningen i Sverige blev en marknadsplats för profithunger så har det visat sig att relationen mellan betyg och reella kunskaper inte harmoniserar.
Det har bland annat framkommit när betyg jämförts med resultat från nationella prov.
De studier jag tagit del av i detta spörsmål berättar att: den som vidhåller att modersmålet är det bästa kunskapsverktyget, denne är inte ute på ett pseudovetenskapligt gungfly.
Kjell Hanseklint
Myckle
Språktro som på sikt hotar svensk demokrati