Insändare: Skellefteås skolor – skillnad mellan vision och verklighet

Foto: JESSICA GOW / TT

Skola och utbildning2019-06-03 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Skellefteå kommuns vision och mål för förskolan och skolan är att alla barn ska ha möjligheten att bli sitt bästa jag, att barnen ska finnas i ett sammanhang som känns inbjudande och tryggt.

När barn ska in i skolvärden så söker vi föräldrar först förskola. Då hoppas man på en plats så nära hemmet som möjligt. Det är ingen hemlighet att Skellefteå kommuns förskolor har bristande personaltäthet och stora barngrupper i åldrarna 1-5 år, barn med olika behov. Skolan har liknande bekymmer, skillnaden är att barnen är i samma ålder, men har ändå olika behov och rätt till stöd.

Pedagogerna gör sitt yttersta för att ge någon sorts kvalité till verksamheten. De försöker se barnen och tillgodose deras behov, trots sjukfrånvaro, utbildning, pappersarbete med mera. Ett av kommunens mål är att lärmiljöerna ska anpassas utifrån ett pedagogiskt, fysiskt och ett socialt perspektiv. Det ska anpassas till barnens behov samt ge barnen möjlighet att bli sitt bästa jag.

Ekonomi är det som styr våra barns framtid i vår kommun. Det är inte ekonomi att ha mindre barngrupper eller ökad personaltäthet. I slutet av april fick vi besked om var barnen ska gå förskoleklass. För de som enligt skolagen har sökt annan skola än det upptagningsområde de tillhör fick antigen ett positivt eller ett negativt beslut. För oss var det ett negativt beslut på flera plan.

Beskedet var att vi skulle få veta i slutet av maj vilka barn som blev antagna på Engelska Skolan. När vi väl fick beslutet så var det att vi inte erbjuds plats vid den aktuella skolan. När ansökan om val om annan skola kommit in blev barnen inte inbjudna till den skola som de i första hand tillhör, men inte heller inbjudna till den skola man sökt.

Nu är vi i ett ingenmansland och kommunens mål är att man ska ta hänsyn till barnet och vad som är bäst för barnet utifrån individnivå och gruppnivå. Vårt barn har sin trygghet och sociala samvaro med sin förskolegrupp, men får inte följa med dem till förskoleklass. Orsaken är oklar till varför, om det är på bekostnad av något annat barn som inte får plats vid den aktuella skolan eller ekonomi?

Ser kommunen till barnets bästa och känner barnet att den finns i ett sammanhang som känns inbjudande och tryggt? Har man fört en dialog med oss vårdnadshavare utifrån ett barnperspektiv för att få allas röster hörda?

Ledsna och förtvivlade föräldrar

Svar direkt

I Skellefteå kommun varierar storleken på barngrupperna i förskolan mellan avdelningarna, och vårt snitt på 17,4 är högre än rikssnittets 15,4. Däremot är antalet barn per medarbetare lägre i Skellefteå kommun än antalet barn per medarbetare i riket och andelen medarbetare med förskolelärarexamen är högre i vår kommun.

I vissa fall behöver vi placera ett barn på en förskola som kan ligga något längre ifrån där familjen bor, och vissa fall har vårdnadshavare valt att placera sitt barn på en förskola som passar i deras livspussel.

Jag beklagar att vi i år haft en längre process med antagningen till förskoleklass. Våra rutiner har inte varit tillräckligt tydliga för att med säkerhet fånga upp barn som inte har gått i en förskola inom sitt skolupptagningsområde.

Det är förstås ingen tröst för er, men de här erfarenheterna gör att vi kommer att utveckla våra rutiner och arbetssätt för att det inte ska hända igen i framtiden. Vi arbetar med att se över upptagningsområden för förskola och skola samt rutiner för val av förskola och skola.

Anne Rönnberg
, verksamhetschef skolkontoret
, Skellefteå kommun