Insändare: Måste ni stänga förskolorna?

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skola och utbildning2019-05-31 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Medarbetare på förskolor, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet har fyra kompetensutvecklingsdagar per år. Detta innebär att vi föräldrar med barn på fritids måste vara hemma från jobbet för att ta hand om dem. I mitt fall, ta fyra ofrivilliga semesterdagar per år eftersom föräldradagarna är slut. Jag vet ingen annan instans där personalen får fyra dagar kompetensutveckling och att man låser dörren för utomstående.

Tänk om Ica skulle låsa dörren för kompetensdagar. Eller om det skulle bli en stor driftstörning i elnätet som gjorde Skellefteå strömlöst, skulle det då vara okej att Skellefteå Kraft meddelade att strömmen kommer tillbaka tidigast dagen efter på grund av att personalen är hemma med barn för att fritids är stängt?

Eftersom att kompetensutveckling ska leda till förbättring och utveckling på arbetsplatsen så nu undrar jag hur vi föräldrar kan se hur detta påverkar våra barn? Varför inte lägga dessa kompetensutvecklingsdagar i anslutning till klämdagar då fler barn är hemma med lediga föräldrar eller släktingar? Eller varför inte under den långa sommarledigheten som personalen faktiskt har?

Förälder

Svar direkt

Det är för- och grundskolenämnden som beslutar när kompetensutvecklingsdagarna ska läggas ut under året, och inför beslutet tar skolkontoret fram ett förslag. Att lägga alla kompetensutvecklingsdagar under sommaren eller på klämdagar är inte möjligt enligt vissa avtal.

Sedan är det en fördel att ha dagarna utspridda över året, så det blir möjligt att direkt omsätta kunskapen i vardagen på det som tas upp under de olika kompetensdagarna. Om du har behov av omsorg inom förskola, eller fritidshem under en kompetensdag ska du ta en dialog med din förskolechef/rektor.

Skolkontorets utvecklingsenhet planerar och genomför innehållet på kompetensdagarna. Vi utvärderar utifrån de identifierade behov som kommit fram i vårt systematiska kvalitetsarbete.

De två största underlag vi använder i uppföljnings- och analysarbetet är dels de kvalitetsrapporter och kvalitetssamtal som förskolechef och rektorer gör i verksamheterna samt en enkät som går ut till samtliga medarbetare i alla verksamheter för att följa den pedagogiska satsningen på formativt förhållningssätt som vi arbetar efter.

Formativ bedömning är till för elevers livslånga lärande. Det innebär att kontinuerlig återkoppling är en grundbult i arbetssättet och att lärarna/pedagogerna behöver vara medvetna om hur olika typer av respons påverkar barn och elevers lärande och ökad måluppfyllelse. Vi vill att våra lärmiljöer och vårt formativa förhållningssätt ska ge alla barn och elever möjlighet att bli sitt bästa jag.

Anne Rönnberg
, verksamhetschef skolkontoret
, Skellefteå kommun