Insändare: Följer kommunen Skolverkets rekommendationer?

Foto: Janerik Henriksson/TT

Skola och utbildning2019-05-29 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Min dotter är fyra och ett halvt år och går på en förskola i kommunen. Precis som alla föräldrar vill jag ge det bästa till mina barn. Nu undrar jag om det finns någon förskola i kommunen som följer skolverkets rekommendation kring maxantalet barn i en barngrupp?

När det gäller djurskydd finns många regler, bland annat maxantal höns i en bur. Men konstigt nog finns inga definitiva regler kring maxantal barn i en grupp. Det finns endast en rekommendation från Skolverket som kommunen inte anser sig behöva följa.

Under en period i min dotters liv var hon väldigt utåtagerande vid hämtning. Hon skrek, grät och somnade till slut av utmattning i bilen på väg hem. Vad skulle jag tro? Efter möte med personal framkom det att det varit hög sjukfrånvaro bland ordinarie personal och att inga vikarier fanns att tillgå.

Jag studerade vid tillfället och bad om att få veta när det var kort om personal, för att i möjligaste mån kunna vara hemma med min dotter för att skona henne från den miljön. Förskoleläraren hade inga problem med att meddela mig mig, men jag upplevde att förskolechefen var mindre positivt inställd till detta. Hon menade att det inte förelåg någon säkerhetsrisk för barnen när det var färre personal och att pedagogerna anpassar verksamheten efter personalantalet. Det pedagogiska arbetet ansågs visserligen bli lidande, men det var tillfälligt och det gick att anpassa så att det fungerade.

Min dotter började få svårt att somna under sovstunden mitt på dagen. Istället började hon störa andra barn. Personalen var fin, förstående och uppfinningsrika. De ställde två stolar på var sin sida om dottern och la en filt över för att skapa en koja som avskärmade från annat så att hon kunde slappna av och få välbehövd sömn.

När hon blev äldre kunde hon inte längre somna när de andra barnen skulle sova på förskolan. När hon under eftermiddagen var redo att sova gick det inte att ordna, förklaringen var för få rum kombinerat med för få vuxna. Detta ledde till våldsamma utbrott vid hämtning och att hon somnade i bilen på vägen hem. Sovstunden i bilen ledde till förskjuten tid för nattning och många konflikter på kvällen.

En gång när jag skulle hämta mitt barn satt hon och skrek och grät, samtidigt som hon och en annan flicka drog i en docka som både ville ha för sig själv. De var ute och hade gått till en undanskymd del av gården, så de syntes inte. Enda personalen ute var upptagen med att ta hand om ett yngre barn. I bråket om dockan såg jag det andra barnet slå min dotter. Jag medlade och kunde sedan informera personalen om bråket innan jag åkte hem.

Finns det någon förskola där alla pedagoger informerar hur dagen varit och vad de gjort? Jag hämtar det käraste jag har och vill genuint veta om både problem och glädjeämnen. Alltsom oftast får jag vad som känns som ett autosvar i stil med ”allt har varit bra i dag” följt av att personen sedan raskt går vidare för att lösa en konflikt i rummet bredvid eller hjälpa någon som är klar på toaletten.

Missförstå mig inte, jag klandrar inte personalen. Men hur långt kan man anpassa en verksamhet utan att det får negativa konsekvenser för barn och personal? Hur långt bör man gå för att hålla budget? Vad får agerandet för konsekvenser på barnens psykiska mående i framtiden?

Jag hoppas på en bättre dag imorgon.

Nyckelpigan

Svar direkt

I Skolverkets allmänna råd för måluppfyllelse i förskolan står det om riktmärken för barngruppers storlek. Det finns inte någon skrivning om antalet medarbetare kopplat till storleken på barngrupperna utan att de tillsammans påverkar olika faktorer – personalens utbildning och kompetens, personaltätheten relaterat till antal barn, barngruppens sammansättning och den fysiska miljön – vad som kan anses vara en lämplig storlek på barngruppen.

Riktmärket ska tolkas som något att förhålla sig till och inte något statiskt. Det kan alltså vara både färre eller fler barn i en barngrupp än vad riktmärket anger, beroende på hur väl de tidigare nämnda faktorerna fungerar tillsammans. Att följa Skolverkets riktmärken för barngruppers storlek utan hänsyn till ovanstående faktorer skulle innebära att vi i Skellefteå kommun behöver ytterligare cirka 70 förskoleavdelningar utöver de vi bygger och planerar att bygga. Det är en investeringskostnad på cirka 500 miljoner kronor. Sedan behöver vi fler medarbetare, och det är redan en utmaning idag att få utbildade medarbetare till våra tjänster. Den utökningen av verksamhet kostar cirka 175 miljon kronor per år. Det är en utmaning för alla kommuner i Sverige, liksom i Skellefteå.

Jag beklagar att du har tråkiga erfarenheter av förskolan där ditt barn är placerad. Det är svårt för mig att kommentera en enskild förskola/händelser. Men det är bra att du har en dialog med både de som jobbar på förskolan och förskolechefen.

Anne Rönnberg, verksamhetschef skolkontoret, Skellefteå kommun