En sexåring ska inte åka buss till skolan helt ensam

Här på busstationen i Skellefteå byter eleven buss.

Här på busstationen i Skellefteå byter eleven buss.

Foto: Norran

Skola och utbildning2018-10-31 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Här på busstationen i Skellefteå byter eleven buss.

Är det rimligt att låta pengar stå i fokus istället för våra barn när resurser ska fördelas?

Min son bor växelvis hos mig och min före detta man. Han går i skola sex mil från sin pappa och är beviljad skolskjuts därifrån. Men Skellefteå kommun anser att han är kapabel att åka buss ensam i cirka två timmar inklusive bussbyte mitt i centrala Skellefteå.

Min son kan inte läsa, han är sex år gammal och har just börjat förskoleklass. Hans omvärldsuppfattning, mognad och koncentrationsförmåga är långt ifrån utvecklade för att han ska kunna ta sig an en sådan uppgift. Därför hävdar jag att han måste få åka taxi till skolan. När man är sex år kan man fortfarande somna när man åker långt. Vem ansvar för om han blir kvar i bussen eller kliver av på fel ställe? Vem ansvarar för om han sätter sig på fel buss och hamnar i Umeå istället? Han kan inte läsa!

Att det finns bussvärdar på busstationen och att Skellefteå Buss hjälper eleverna löser inte problemet, det visar detta exempel: Min man plockade för en tid sedan upp en sjuåring vid Coop Forum på Anderstorp. Han skulle ha blivit avlämnad i Gummark men chauffören hade aldrig öppnat dörrarna och sjuåringen hade inte vågat säga till. Det slutade med att busschauffören lämnade honom vid Anderstorpsskolan. Han började promenera hemåt i regnet, blöt, ledsen och helt ensam, 2,5 mils promenad!

Jag tappar hakan, hur kan det vara möjligt? Jag vet att sjuåringen mår väldigt dåligt idag och absolut inte vill åka buss igen, vilket är helt förståeligt. Stackars barn!

Varför ska det ta fem veckor att få kontakt med ansvarig chef gällande min sons skolskjuts och varför då bara huka sig bakom skollagar och skolskjutsförordningen? Det finns inget skrivet i reglementet om att en sexåring ska åka buss istället för taxi när eleven blir beviljad skolskjuts.

När pengarna får styra över det mest värdefulla vi har, våra barn, så tappar jag hoppet.

Uppgiven mamma och medmänniska

Svar direkt

Skolskjuts är en fråga som berör. Skellefteå kommun utgår från den lagstiftning som finns runt skolresor samt för-och grundskolenämndens reglemente.

Om en vårdnadshavarna är missnöjd med ett beslut finns möjlighet att överklaga. När en överklagan kommer in så tittar vi på beslutet för att se att det finns någon felaktighet eller något missförstånd. Överklagan skickas sedan vidare till förvaltningsrätten tillsammans med ett yttrande från kommunen.

Skellefteå är en stor kommun. Skolskjuts vid växelvis boende behöver bara ordnas inom den egna kommunen. Om barnets vårdnadshavare väljer att bosätta sig långt ifrån varandra, som i detta fall sex mil från skolan, blir det av naturliga skäl också en längre resa till skolan med, och i första hand sker resorna med buss.

Buss beviljas av bland annat av ekonomiska skäl. En resa i taxi i sex mil kostar kommunen närmare 1 000 kronor per resa, alltså upp emot 2 000 kronor per dag jämfört med ett halvtids busskort som kostar 400 kronor i månaden.

Det finns också begränsat med taxibilar. Vi har redan idag problem med stora förseningar. Om vi plockar bort taxibilar från dessa för att köra långresor med våra växelvisa elever så kommer förseningarna att öka.

Om vårdnadshavaren känner sig osäker på elevens bussresa till skolan rekommenderar vi att vårdnadshavaren åker med bussen tillsammans med sitt barn några gånger, så att de båda kan känna sig trygga.

I insändaren står det att det tagit fem veckor att få prata med chef. När det gäller det här ärendet, så har en tjänsteperson varit i kontakt med först den ena vårdnadshavaren, sedan med en anhörig och senast kontaktade ansvarig chef den andra vårdnadshavaren.

Svaret på frågorna har hela tiden varit lika. Beslutet är dessutom överklagat, men förvaltningsrätten har ännu inte behandlat ärendet, så vi avvaktar det resultatet.

Monika Johansson
, Stabschef, skolkontoret
, Skellefteå kommun