Insändare: Varför får inte 86-årige Olle stöd av kommunen?

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Samhälle och välfärd2019-12-27 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

En granne till mig, vi kan kalla honom för Olle, är 86 år. Att handla eller att gå en promenad är så gott som omöjligt. Olle är oerhört ensam, inga anhöriga och inga vänner som besöker. Dock är minnet och hjärnan vaken, det är kroppen som sviker.

Varför får inte Olle mer stöd från kommunen? Han har flera gånger frågat om kommunen kan ställa upp med någon som kan följa honom ut, sitta och äta tillsammans, bara småprata eller kanske se på tv. Men, nej. Han har hemhjälp och det räcker, menar kommunen.

Hur prioriterar Skellefteå kommun?

En vän till mig, hälften så gammal som Olle och helt frisk i kroppen får hembesök tre gånger per vecka. På denne person ställs det inte ens krav på att anstränga sig för att komma ut i sysselsättning. Personen säger sig har svår ångest och känner sig ensam, då beviljar kommunen tre besök i veckan. Varför får inte Olle, som har minst lika svår ångest och garanterat känner sig mer ensam, en bråkdel av detta stöd?

Kan tilläggas att jag besöker Olle så ofta jag kan. Handlar åt honom och på sommaren sitter vi ute i solen. Det svider i mitt hjärta när jag ser hur kommunen sviker dessa ensamma pensionärer.

TB

Svar direkt

Det är svårt för äldre som inte har anhöriga i närheten. Vi kan inte berätta om specifika ärenden i vårt svar utan vi kan bara beskriva vad som gäller generellt. Stöd inom både socialpsykiatrin och inom vård och omsorg regleras i Socialtjänstlagen. I Skellefteå kommun beslutar olika avdelningar om stöd enligt den lagstiftningen. Det beror på vem det är som behöver stöd och vilken typ av stöd som efterfrågas.

Stöd till personer med psykisk ohälsa och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar sköter de som jobbar inom avdelningen stöd och service, och för stöd till äldre är det avdelningen vård och omsorg. En bedömning ska i båda fallen göras utifrån individens personliga behov och stöd för att möjliggöra att den enskilde får en skälig levnadsnivå.

Stödet i de båda verksamheterna utgår alltså från samma lagstiftning, och vilket konkret stöd man får beror på den enskildes behov och om stödet är i form av service och personlig omvårdnad eller om det är ett pedagogiskt tränande stöd för att klara det dagliga livet.

Iosif Karambotis, ordförande i socialnämnden, Skellefteå kommun

Staffan Näslund, förvaltningschef socialkontoret, Skellefteå kommun