I byn Nyhamn, öster om Stackgrönnan, bor barnfamiljer, gymnasieungdomar, yrkesarbetande och pensionärer. Liksom i andra byar har bussomläggningen medfört försämringar. Nu har buss 220 slutat köra till vändskivan i Nyhamn.
Vår närmaste hållplats är i dag vid Stackgrönnanskolan. För Nyhamnsborna innebär detta en promenad längs landsvägen, för vissa längre än två kilometer. Före bussomläggningen var det möjligt att arbetspendla, gymnasieungdomarna hade möjlighet att åka till skolan på morgonen och daglediga kunde åka till centralorten.
Tre frågor söker svar:
· Varför har Nyhamn helt raderats från buss 220:s tidtabell?
· Varför ska bybor ha mer än två kilometer till närmaste busshållplats?
· Vilket gångavstånd gäller för kollektivtrafik i centralorten?
Först nästa år ska konsulten och politikerna ta tag i detta. Kanske sker ingen åtgärd förrän nästa höst. Mycket ledsamt för alla som drabbats, samt oerhört dålig reklam för kommunen som växer och förväntas öka antalet bofasta. Sannolikt kommer en del av dem att vilja bosätta sig utanför centrala stan, med förväntan att kunna åka med kollektivtrafiken.
Bussturer i retur
Svar direkt
Vi vill inleda med en kort bakgrund till varför det nya systemet för kollektivtrafik infördes i höstas.
När Skellefteå växer, med nya företagsetableringar och en förväntat hög inflyttning krävs en ny och mer modern kollektivtrafik i hela kommunen. Det nya systemet når 85 procent av kommunens invånare och ska ge kortare och snabbare resor för framförallt arbetspendlare. Genom att alla bussar inkommer och avgår vid samma tidpunkter i centrala Skellefteå ska det också bli lättare för resenären att anknyta till andra bussar och i framtiden även till Norrbotniabanan.
Det nya kollektivtrafiksystemet har dock visat sig innehålla en del brister. Av den anledningen har Skellefteå kommun, tillsammans med en extern konsult, arbetat med att åtgärda bristerna. Såväl tjänstepersoner som politiker har god kännedom om invånarnas synpunkter på kollektivtrafiksystemet och vissa förändringar kommer att genomföras redan i januari 2020. Andra förändringar kräver dock längre tidsperspektiv och ett mer omfattande utredningsarbete, varför de inte kan realiseras förrän till hösten 2020.
Tidsplanen är tuff men vår ambition att åtgärda bristerna, både på kort och lång sikt, har hela tiden varit höga. Därför hoppas vi att de förändringar som görs med start i januari ska bidra till att kollektivtrafiken i Skellefteå kommun upplevs som mer tillgänglig.
Lorents Burman (S), Maria Marklund (S), Agneta Hansson (V) och Andreas Löwenhöök (M)