Insändare: Nu måste ni prioritera oss i omsorgen

Foto: Nina Varumo / SvD / TT

Samhälle och välfärd2019-11-12 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Hur kommer framtiden att se ut inom vård och omsorg? Vill kommunen öka eller sänka kompetenskraven för dem som ska anställas? Eftersom det redan i dag är oerhört svårt att rekrytera utbildad personal, så återstår alternativet att anställa människor med med lägre eller ingen kompetens alls. Man måste öka attraktionen för yrken som sjuksköterska och undersköterska.

För att kommunens personal inom vård och omsorg ska kunna utöva ett gott arbete, så krävs det bra förutsättningar. Vilket innefattar
 personal med erfarenhet, relevant utbildning samt goda språkkunskaper.

Bortsett från kompetensen så behöver man även rätt verktyg för att öka trivseln för de anställda samt öka de boendes välbefinnande. 
Om man fortsätter att nedprioritera de människor som bor och arbetar på kommunens äldreboende, så är frågan hur kvaliteten kommer att se ut i framtiden.

Vårdanställd

Svar direkt

Kompetensförsörjning är ett prioriterat område för oss, liksom i många andra kommuner. I Skellefteå kommun har vi totalt cirka 4 000 anställda som jobbar i verksamheten på socialförvaltningen och cirka 50 undersköterskor och vårdbiträden går i pension varje år.

För att säkra att vi håller en hög kompetens i arbetslagen (i dag är ungefär 70 procent utbildade undersköterskor i det vårdnära stödet) jobbar vi med introduktionsutbildningar, digitala språktester och språkombud på arbetsplatserna.

Vi tycker att det är viktigt att se till hela teamets samlade kompetens; erfarna och nya medarbetare, vårdbiträden, undersköterskor och sjuksköterskor.

Vi skulle gärna anställa fler med rätt grundutbildning, men antalet utbildningsplatser som finns täcker inte våra behov av medarbetare i Skellefteå kommun. Behovet av medarbetare är lika stort i andra kommuner i hela Sverige.

Då det kommer att vara svårt att få resurser att räcka till i framtiden förbättrar vi arbetssätt och metoder med teknikens möjlighet, allt för att medarbetare ska ha tid att ge värme och stöd till de som behöver.

Ejja Häman Aktell, avdelningschef vård och omsorg, Skellefteå kommun