Vi anser att kommunen inte följer kommunallagen. I kommunallagen (2 kap. 4 §) står det: ”Kommuner och regioner får inte fatta beslut med tillbakaverkande kraft till nackdel för medlemmarna. Sådana beslut får dock fattas om det finns synnerliga skäl för det.” Detta är vad vi som skattebetalande medborgare förväntar oss att kommunen ska följa även vad gäller vägbelysning.
Vi utlovades, den 30 oktober 2019, inför cirka 100 mötesdeltagare att byarnas vägbelysning inte skulle inventeras, utan besiktigas. Detta för att att utröna vilka belysningspunkter som måste bytas ut först – inte plockas bort/avvecklas. Där folk bor ska det få lysa, men vad händer?
Dialogmöte för Ytterbyn och fler byar utannonseras, med kartor som visar total nedläggning av befintlig vägbelysning och ett erbjudande om bidrag till en belysningspunkt vid varje fastighets utfart. Snacka om tillbakaverkande kraft. En glasklar nackdel för oss landsbygdsbor.
Varje fastighetsägare har redan betalt för vägbelysning en gång, därför att de ansåg att behovet var värt investeringen. Nu bestämmer sig kommunen för att helt sonika släcka ner och erbjuder ett bidrag till en belysningspunkt. Lovar runt och håller tunt, samtidigt som vi anser att man bryter mot kommunallagen. Måste vi landsbygdsbor ta kommunen till domstol?
Några synnerliga skäl för nedsläckning har man inte angett för oss kommunmedborgare på landsbygden. Men om det är av ekonomiska skäl detta görs så ska kommunen följa likställighetsprincipen i kommunallagen (2 kap. 3 §) och behandla sina kommunmedborgare lika. Det vill säga att släcka ner belysning i motsvarande grad i tätort och stad.
Fattar inte kommunen att vi kämpar för att befolka landsbygden? Nedsläckning av vägbelysning slår undan fötterna för en sådan utveckling. Det är direkt avgörande att vägbelysningen finns kvar. Kommunen struntar i landsbygdsbefolkningens trygghet och behov av folkhälsa. Den belysta vägen är vår ”Hälsans Stig”. Och värst av allt är att man struntar i barnens trygghetskänsla.
Gunilla Hedlund, Anette Jansson och Nils-Rune Edström