Insändare: Dödshjälp – ”Det sluttande planet är redan här”

Foto: Helena Landstedt/TT

Samhälle och välfärd2019-12-02 06:57
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Norrans ledare den 19 november landar i att människan, ur ett liberalt perspektiv, bör ha rätt att bestämma över sin död. Oregonmodellen nämns där läkare kan skriva ut en dödlig dos, förutsatt att personen är svårt sjuk och bedöms ha högst sex månader kvar att leva. Att föreslå en utredning om aktiv dödshjälp är nu framröstat på Liberalernas landsmöte.

Jag har några tankar runt riskerna med aktiv dödshjälp. Rätt att begära dödshjälp kan bli en plikt att dö. Man vill inte ligga anhöriga och samhället till last, man vill inte vara beroende och man vill inte bli en börda. Sjuka kan känna outtalade förväntningar från omgivningen att begära ”självvalt livsslut” (Liberalernas Barbro Westerholms benämning). Varför ska bara vissa få dödshjälp? Varför inte fler eller alla som vill dö?

Dödshjälp riskerar bli ett sluttande plan, där fler än de som bara har en kort förväntad tid kvar att leva får hjälp att dö. Aktiv dödshjälp blir en medicinsk behandling bland andra behandlingar. Sjuka kan erbjudas ett ”värdigt livsslut” (förespråkarnas benämning) som dessutom är mycket kostnadseffektivt. Här finns kanske en del av lösningen på de ekonomiska problemen i offentlig sektor, eftersom kostnadseffektivitet är en del i den etiska plattformen vid prioriteringar i vården.

I Norrans ledare nämns kvinnan i Kramfors som led av ME och fick dödshjälp av sin make. En svår, men inte dödlig sjukdom. Hon tillhörde alltså inte den grupp som enligt Oregonmodellens kriterier kan få dödshjälp. Ändå har det i olika media antytts att denna sjuka kvinnas make gjorde rätt när han hjälpte sin fru att dö. Det sluttande planet är redan här ...

Må en eventuell framtida utredning belysa riskerna med att tillåta aktiv dödshjälp och istället peka på vikten av god palliativ vård med effektiv smärtlindring. Passiv dödshjälp, det vill säga rätten att avstå och avbryta livsuppehållande behandling, har vi sedan länge i Sverige. Däremot behövs en utredning om livshjälp. Med god vård vid livets slut kan den sista tiden bli djupt meningsfull.

Pensionerad sjuksköterska