Insändare: Busstrafiken – glöm inte bort oss i utkanten av stan

Foto: Pär Lindström

Samhälle och välfärd2019-11-21 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Det är olyckligt med en bussomläggning när stan växer och mycket är svårt att förutse. Efter höstens kaos ska uppföljning göras och konsultens nya uppdrag är översyn av landsbygdstrafiken.

För oss i utkanten av stan känns det väldigt osäkert vad en uppföljning kan innebära. I och med satsningen på direkttrafik har en del hållplatser i slutet av linjerna färre turer och farhågor finns att man vid en uppföljning drar in dessa få, men viktiga turer.

Ur miljö-, kostnads- och servicesynpunkt är det bättre att återgå till ringlinjer i utkanten av stan som då täcker större områden. Ett exempel är väst på stan där bussen tidigare gick runt Mobacken, Degerbyn, Stämningsgården och Sjungande dalen. Ett viktigt argument när man slopade den linjen var Norrbotniabanans byggande och att Degerbyvägen då ska stängas för genomfartstrafik, men det är långt bort i tid.

För att utkanten av stan inte ska falla mellan stolarna när stads- och landsbygdstrafiken ses över önskas konkreta svar på följande frågor:

· Hur och när kommer resultatet av uppföljningen och eventuella förslag till förändringar i stadstrafiken att presenteras för allmänheten och kan vi lämna synpunkter innan beslut?

· Hur tänker ni om servicenivån för oss i utkanten av stan? Finns möjligheten att återgår till rundturer som täcker större områden?

· På vilket sätt och av vem kommer dessa synpunkter att tas tillvara och ingå i uppföljnings- och beslutsunderlagen?

Boende väst på stan

Svar direkt

Först vill vi understryka att det nya systemet för kollektivtrafik ger större och bättre möjligheter att åka buss för hela 85 procent av befolkningen och ökar antalet resande. Samtidigt har delar av allmänheten upplevt att det nya systemet inneburit en försämring när det gäller tillgängligheten. Av den anledningen har kommunstyrelsen tillsatt en utredning för att försöka komma tillrätta med problemen.

När utredningen är klar kommer den att redovisas för kommunstyrelsen och därefter presenteras för allmänheten. Tanken är att utredningens föreslagna åtgärder ska beslutas och genomföras så fort som möjligt.

Det nya systemet för kollektivtrafik består av två huvuddelar: linjetrafik som främst är utformad för allmänheten och beställningstrafik som är utformad för skolelever. Eftersom skolelevernas bostadsorter har stor spridning är beställningstrafiken utformad som rundturer. En av de saker som studeras i utredningen är möjligheten att omforma beställningstrafiken till linjetrafik. Det skulle göra det möjligt för både allmänheten och skolelever att åka med dessa bussar.

Den nya kollektivtrafiken syftar till att göra det mer praktiskt och attraktivt att åka buss. Ökade krav på hållbarhet och resursutnyttjande tillsammans med en växande befolkning driver fram kravet att förnya kollektivtrafiken. Men givetvis lyssnar vi på de synpunkter som Skellefteå kommun får från olika delar av allmänheten. Dessa sammanställs och utvärderas noga i utredningsarbetet.

Lorents Burman (S), Maria Marklund (S), Agneta Hansson (V) och Andreas Löwenhöök (M)