Insändare: Besparingar i kommunen – något är fel i organisationen

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Samhälle och välfärd2019-12-29 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Är det inte dags att se över hela organisationen inom vård och omsorg? Samtidigt som man ska göra stora besparingar så finns det ett stort rekryteringsbehov. Det är en dålig kombination.

Efter snart tre och ett halvt år utan avtal om periodplanerad arbetstid har det anställts schemakonsulter och en chef över dem – inte gratis gissar jag. Under den här tiden har de flesta utbildningar legat utanför schemat vilket betyder att vi har arbetat mer tid än det vi är anställda för – inte heller gratis.

De som har jour på sin arbetsplats får bara räkna halva natten som arbetstid. Så det är minst tre timmar som man är utan lön, fast man inte får lämna arbetsplatsen. Jag hör att fler söker sig från vården och att fler blir sjukskrivna. Övertiden har ökat – inte gratis utan dubbelt så dyrt. Detta borde skicka signaler om att något är väldigt fel, eller?

Sedan i somras har vi ett nytt avtal om periodplanerad arbetstid, men det har förhalas fram till efter den 1 januari. Även då ska schemakonsulterna äga schemat, beräkna och exportera något som tar några minuter att göra. Men det är cheferna tillsammans med fackliga företrädare som ska godkänna och samverka om det färdiga schemat, mycket märkligt och knappast ekonomiskt försvarbart.

Nu kommer vi till det nya sättet att styra en organisation; tillitsbaserad styrning. Fint ord, bara hoppas att det går åt båda hållen. Första linjens chefer ska sitta på informationsmöten, möta nya vikarier plus sköta all annan administration som ledighetsansökningar, scheman och arbetsmiljöfrågor från sina kontor som inte finns i närheten av verksamheterna – fjärrstyrning. Dessutom ska de gå en massa utbildningar vilket gör att cheferna om möjligt får ännu mindre tid för sina medarbetare – och detta kallas alltså tillitsbaserad styrning. Hen ska även sätta min lön, trots att hen sällan är på plats. Mycket märkligt.

Nu undrar jag: Hur kan det finnas pengar till konsulter och resurser till cheferna när det ska sparas? Men personalen får ingen fortbildning, det finns det inte pengar till. Hur tänker de att det ska kunna bli en tillitsbaserad styrning då? Och tilliten måste väl ändå gå åt båda hållen? Eller?

Less på att spara