Nåddes av ett fruktansvärt besked, kommunen ska ta bort maten för oss som går på daglig verksamhet. Det betyder att man måste ta med sig egen mat. Hur har ni i kommunen tänkt att det ska fungera?
Det kommer att bli väldigt svårt för oss som inte bor på något boende och har svårt med matlagningen. Föräldrar och liknande kommer att få en betydligt högre arbetsbelastning. Även boendena som vissa bor på kommer att få en högre arbetsbelastning och måste kanske anställa extra personal.
Detta kan inte bli billigare. Det känns som att det är av bekvämlighetsskäl som kommunen gör detta. De kanske resonerar att det ska liknas vid ett vanligt arbete, men jag har hört att även den nya batterifabriken ska ha en personalmatsal. I så fall tycker jag att den ska tas bort också så det blir lika för alla. Eller är vi som jobbar på daglig verksamhet inte lika mycket värda som andra?
Om detta fruktansvärda förslag går igenom så tycker jag att personalen ska erbjuda sig att gå ut med brukarna och äta, till exempel på Korvgubben som ligger nära min verksamhet. Låt oss ha kvar maten, alternativt ta den från någon resturang.
Gillar inte dumma förslag
Svar direkt
Vi har förståelse för att förändringen inte upplevs som positiv framförallt för de personer som bor själva. Personer som har daglig verksamhet och samtidigt har beslut om bostad enligt LSS kommer även fortsättningsvis att få stöd kring måltidsfrågan.
Förr i tiden var det lättare att erbjuda lunch då de dagliga verksamheterna var stora och koncentrerade till särskilda aktivitetshus. Då fanns det ett stort kök och ofta en anställd personal i köken.
I dag har vi många mindre verksamheter med olika innehåll, som även är geografiskt spridda över olika delar av kommunen. Fördelen med detta är att det är lättare att hitta en verksamhet man trivs med, och som är lätt att ta sig till. Nackdelen är att det blir svårare för kommunen att erbjuda luncher i samma utsträckning och att behandla invånare lika.
Det är svårt att ge dig råd om hur du ska lösa problemet på bästa sätt. Prata med personalen på din dagliga verksamhet om du upplever svårigheter, så kan du få hjälp att fundera ut någon form av lösning.
Åsa Israelsson, avdelningschef stöd och service, socialkontoret, Skellefteå kommun