Insändare: Vänta inte på högre makter – lev efter tio Guds bud

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Religion och tro2019-10-14 06:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

I början av 1900-talet, i då fattiga Sverige, uppstod både en stark religiös- och en dito nykterhetsrörelse. Samtidigt började landets näringsliv och välfärd byggas upp i den takt ekonomin medgav. Denna positiva utveckling fortsatte fram till cirka 1960, då landet började sekulariseras och alkoholdrickandet ökade till tidigare otänkbara nivåer.

Vad är orsak och verkan? Den starka ställning som religionen hade i hela samhället under de positiva åren – med gemensamt byggande av bönhus, bönemöten, symöten samt fördömandet av alkoholdrickandet – var säkert största orsaken till utvecklingen. Veckobesöken i kyrkor och bönhus samt kristendomsundervisningen i skolor och vid konfirmation enade oss kring vad som är rätt och fel samt lärde oss att hylla arbetet.

Att helt leva efter tio Guds bud är inte lätt, men ändå vet i stort sett alla att försöker man så är det positivt för både en själv och omgivningen. Studerar man omgivningen ser man snart att gudsförnekare, kriminella och drinkare har ett sämre liv än de som försöker följa de bud och levnadsregler som vi fått i Bibeln. Vi skall inte vänta på högre makters ingripande utan själva var och en försöka leva efter de regler vi redan fått i kristendomen.

Troende