Insändare: Fråga till Skellefteås muslimer – borde vi frukta islam?

Moskén i Skellefteå.

Moskén i Skellefteå.

Foto: Lars Eriksson

Religion och tro2019-10-31 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Moskén i Skellefteå.

Jag tror att de flesta muslimer vill leva i fred med sina medmänniskor, men det har blivit ett dilemma för många av dem som menar att terrororganisationer som Islamiska staten (IS) har kidnappat islam och att det våld som utövas av dem inte har någonting med religionen islam att göra. Det förunderliga är att vi sällan hör de muslimska ledarna som säger sig vara fredsälskande, protestera mot våldet som utövas i islams namn. Istället så breder tystnaden ut sig.

Anser moskén i Skellefteå att det är ett problem att ofta behöva försvara sig mot företeelser som verkar uppstå vid olika tillfällen, och nu senast när misstankar om mörkläggning har kommit fram efter Norrans reportage beträffande moskéns hemsida? Borde vi i vårt land frukta för islam?

Sedan så tror jag att de muslimer som inte känner sig bekväma i moskén längre skulle vara, om man så önskar, välkomna att besöka de kyrkor som finns i Skellefteå med omnejd.

Anita Lindgren, Skellefteå

Svar direkt

Vi håller med dig om att muslimer inte skiljer sig från andra människor med annan tro. Du har också rätt i att terroristgrupper som IS har kidnappat islam. Det är även sant att många muslimska ledare är tysta. Dessa ledare skyddas av vapenproducerande länder.

När Sveriges före detta utrikesminister Margot Wallström gjorde ett negativt uttalande om en regim som misstänks finansierar terrorgrupper, reagerade hundratalet svenska företagsdirektörer. Varför, kan man undra? En anledning till att många muslimer inte gör offentliga uttalanden mot diktaturer och finansiärer av terrorism, är rädslan över att familjer och anhöriga i hemländerna ska råka illa ut.

Det känns aldrig som ett problem att behöva försvara oss. Vi är en del av Skellefteå. Våra barn är födda här. Vi har funnit i Skellefteå i nästan 30 år och det inte har hänt något som vi behöver försvara. Vi hjälper medmänniskor och jobbar för Skellefteå. Vi har ett mycket gott samarbete med lokalsamhället och vi känner oss trygga.

När det gäller senaste skriverierna det har inte handla om någon ”mörkläggning” som du skriver i din insändare. Det handla om felaktighet och misstag som gjorts. Vad gäller den så kallade filmen, så tror vi starkt att det handla om intrång.

Nej, vi behöver inte frukta islam i vårt land. Det finns mycket annat som vi borde frukta.

Till sist, tack så mycket för inbjudan. Vi känner oss mycket bekväma i vår moskélokal och vi ser inga hinder i att besöka kyrkor.

Lahcene Chellig, Skellefteå Islamisk Kultur Center (SIKC)