Vissa barn stängs ute och andra ska lockas in

Foto: Henrik Montgomery/TT

Politik2019-03-02 06:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Tomas Marklund, i svar på Johanna och Malins insändare, den 15 februari, om Skellefteås minskade musikundervisning skriver du: ”I juni 2017 fattade kommunfullmäktige (KF) det senaste beslutet om kulturskolans inriktning. Det beslutet har sin grund i ett stort utredningsarbete där både politiker, tjänstepersoner, elever och medarbetare varit delaktiga.”

Varför bryr ni inte er om ungas oro för musikundervisningen?

I utredningen beskrivs tydligt hur arbetet gått till, men medverkan från elever nämns inte. Jag har kontaktat många medarbetare – ingen känner till barn som varit tillfrågade.
 Medarbetarnas eget engagemang var stort, men som du själv belyst; ”Det är viktigt och bra med engagemang, men att bli lyssnad till och att få som man vill är i en demokrati inte alltid samma sak.”

Dock står i utredningen: ”En avgörande utgångspunkt för en framtida kulturskola är naturligtvis att verksamheten ska utgå från behoven hos de – barn och unga – som nyttjar kulturskolans tjänster.”

I Skellefteås Kulturskola, under kulturnämndens styre, gestaltas de orden med att 100-tals barn bara under hösten 2018 förlorat sin plats inom Kulturskolans frivilliga del. För 2019 planeras att fler ska drabbas.

Vid kommunfullmäktige den 29 januari lyfte Liberalerna de negativa konsekvenserna av förändringarna i Kulturskolan. De la fram två interpellationer och fick stöd av alla partier utom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

I debatten gjorde kulturnämndens ordförande Emilia Hallin (S) ett märkligt uttalande och sa att det är svårt att få barn att börja i Kulturskolans frivilliga del:

”Ett enat fullmäktige trodde på möjligheten att om man utökar den obligatoriska delen så kanske man kan nå ännu fler, få fler att vara intresserade av att fortsätta med det här.”

Tomas, det är tydligt att vissa barn stängs ute och andra ska lockas in.
 Vilka barn, anser du, har rätt att ta del av Kulturskolans frivilliga del?

Mikael Jacobsson, Skellefteå

Svar direkt

Kulturskolans frivilliga del kan alla barn söka till. Där finns kö och det har det också funnits tidigare.

Diskussionen i januari handlade om en frågestund (interpellation)i kommunfullmäktige som inte innehåller någon omröstning. Det beslut som gäller för kulturskolan är från juni 2017 och det togs av ett enighet kommunfullmäktige.

Tomas Marklund, Kommunfullmäktiges ordförande

Vi ser fram emot inbjudan till samtal om kulturskolanIndividuell undervisning är själva grunden för att spela instrumentNeddragning av undervisning början till slutet för kulturregion?Insändare: Musiklivet i Skellefteå tillfogas obotliga skador