Som funktionshindrad kan man hos kommunen ansöka om riksfärdtjänst med ledsagare vilket i mitt fall möjliggör för mig att flyga söderut för att besöka utflugna barn, åka taxi till annan kommun, till exempel Piteå och Umeå.
Ansökan görs hos socialnämnden varje gång man planerar en resa och när man som jag tidigare ansökt och beviljats riksfärdtjänst med ledsagare så blev jag förvånad när jag denna gång uppmanades att komma in med nya intyg som intygade mina funktionshinder.
Okej, tänkte jag, det är väl dags att förnya intygen, men det visade sig vara svårt.
På hälsocentralerna har läkarna prioriterat bort intygskrivandet och privatläkare växer inte på träd i Skellefteå. Nåväl, jag lyckas ordna ett intyg via en distriktssköterska och skickar in det till kommunen bara för att bli uppringd och meddelad att jag nog kommer att få avslag på min ansökan – och så blev det.
Ansökan avslogs och jag uppmanades att överklaga till Förvaltningsrätten, vilket jag också gjorde plus att jag ordnade fram ett intyg från en privatläkare där mina funktionshinder ytterligare bestyrktes. Förvaltningsrätten gick på socialnämndens yttrande och avslog min överklagan, men meddelade att jag kunde överklaga deras dom till Kammarrätten, så där är jag nu.
Att Skellefteå kommun skärpt beviljandet av ansökningar är väl inte så underligt med den ekonomi man har. Man ska bygga kulturhus, bostäder, nya skolor, ny bro, Fabriken och förbereda för ny E 4 och Norrbotniabanan.
Men att det ske på oss funktionshindrades bekostnad, det har jag svårt för att acceptera. Det gör mig rent ut sagt f … och ledsen.
Leif
Svar direkt
Rätt till riksfärdtjänst utreds och bedöms individuellt utifrån den sökandes funktionsnedsättning. Ett intyg kan efterfrågas som en del i beslutsunderlaget.
Kollektivtrafikens tillgänglighet är under ständig utveckling, och idag är serviceutbudet större i form av ledsagning och individuell service för personer med funktionsnedsättning.
Om en person med funktionsnedsättning kan resa på egen hand med den hjälp och service som ges, så ska inte riksfärdtjänst beviljas.
Den som ansöker om riksfärdtjänst kan överklaga om beslutet går emot den som söker. Det har tydligen skett i det här fallet och förvaltningsrätten har kommit fram till samma slutsats som socialnämnden i Skellefteå kommun.
Malin Stare, chef för avgifter och färdtjänst, socialkontoret, Skellefteå kommun