Ta faktabaserade beslut istället för att röstfiska

Statsminister Stefan Löfvens nya regering fotograferad på Lejonbacken framför Riksdagshuset i Stockholm.

Statsminister Stefan Löfvens nya regering fotograferad på Lejonbacken framför Riksdagshuset i Stockholm.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2019-03-01 06:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined
Statsminister Stefan Löfvens nya regering fotograferad på Lejonbacken framför Riksdagshuset i Stockholm.

Miljöpartister lämnar sitt parti, LO varnar Socialdemokraterna för ett ”gula västar uppror”, statsministern hävdar att ”nu skall klyftorna i samhället minska” och ekonomiministern lovar höjda skatter och partierna som lämnat villkorsfullmakten till regeringskonstellationen är passiva.

När ska regeringen och dess intressenter förstå att man måste börja fatta beslut på fakta och inte bara för att få sympatipoäng ifrån sina röstsponsorer?

Den första skatt som regeringen tänker höja är drivmedelsskatten. Det kommer att drabba främst jord- och skogsbruk, transporter och självklart landsortsbor, men även ge ökad miljöbelastning, även om man hävdar motsatsen.

Sveriges självförsörjningsgrad är lägst bland alla EU länder.

Sveriges nettounderskott till EU-kassan är 391 000 miljoner kronor sedan vi blev medlemmar år1995. I snitt är underskottet 17 000 miljoner kronor per år, högst av alla i förhållande till folkmängd

Sveriges handelsunderskott till de länder som vi importerar mest livsmedel ifrån, bara inom EU, var förra året 70 000miljoner kronor.

Sveriges utsläpp av koldioxid låg förra året på 4,5 ton per invånare. Snittet för EU länderna är 6,8 ton per invånare. Och snittet för de länder (i EU som vi importerar mest livsmedel ifrån, samma som ovan) var förra året 8,07 ton per invånare.

Det år inte begåvat att höja drivmedelsskatterna i Sverige, som leder till ökad utslagning av svenskt jordbruk, minskad självförsörjning, ökat handelsunderskott och ökande koldioxidutsläpp utsläpp.

Vore det inte betydligt smartare att minska dieselskatten (går att styra bara till jordbruken) och styra tillbaka jordbruksbidragen (EU:s enda direktbidrag) från Bryssel och tillbaka till Sverige istället? Mycket av detta kan i princip beslutas i vår egen riksdag.

Analysen