Byggkostnaden för kulturhuset och hotellet blir enligt avtalet med byggfirman 1 050 000 000 kronor. Den summan gäller också vid den avtalade försäljningen till Samhällsbyggnadsbolaget AB om två år. Om det tillkommer kostnader under byggtiden eller kostnader i samband med förvaltningsrättens dom, är det kommunen som betalar.
När försäljningen är klar hyr kommunen byggnaderna för 44,5 miljoner kronor per år. Hyresavtalet löper i 50 år. Hyran ska uppräknas varje år för att täcka kostnadsökningar.
Om man gör ett försiktigt antagande att hyreshöjningen per år blir enligt inflationsmålet på två procent kommer kommunen att i hyra betala 3 763 783 365 kronor totalt under hyresperioden.
När hyresperioden är över ägs kulturhuset och hotellet av köparen, det börsnoterade Samhällsbyggnadsbolaget AB.
I affärspressen beskrivs affären så här när man analyserar Samhällsbyggnadsbolaget AB.
”Nyligen annonserades avsikten att lägga en miljard kronor på Skellefteås nya kulturhus med hotell - i trä, 19 våningar högt och klart om två år - som sedan hyrs av kommunen med ett 50-årigt kontrakt. Det är storartat.”
Skellefteå Kraft är helägt av kommunen. Den får cirka 250 miljoner om året i utdelning av Skellefteå Kraft. Av dessa pengar ska 20 till 30 miljoner användas för att täcka ökade internhyror för flyttade verksamheter till Kulturhuset. Resterande belopp blir ett tillskott utöver kommunalskatten.
Man kan inte utesluta att Skellefteå Kraft kommer att behöva sina vinster till egna investeringar. I samband med elektrifiering av fordonsflottan kommer elproduktionen och elnätet att byggas ut kraftigt, för att ge möjlighet att ersätta fossila bränslen. Kanske vill man också bygga anläggningar för att framställa vätgas, som också kräver investeringar i lagringssystem.
När vår kommunledning av förtroendevalda och anställda säger ”Skellefteå vågar” vill man nog att det ska visa på stor handlingskraft och entreprenörskap.
Om några år kan det innebära att man vågar höja kommunalskatten.
Den skyddade vargen