Kärnkraften viktigt för miljömålen

Politik2019-03-16 06:34
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

INSÄNDARSVAR

”Kärnkraften hotar hela vår mänsklighet” skriver Seiko Matsuda i Norran den 11 mars.

Kärnkraften hotar hela vår mänsklighet

Ja, utebliven kärnkraftsutbyggnad är ett hot mot mänskligheten, då det innebär att användningen av fossila energikällor inte kan fasas ut i tillräcklig grad för att undvika katastrofala konsekvenser för miljön.

Seiko Matsuda beskriver i sin text konsekvenserna av den allvarligaste kärnkraftsolyckan som inträffat med en västerländsk reaktortyp – den i Fukushima Dai-ichi. Det var en allvarlig olycka som orsakade lidande genom människors oro och evakuering. Miljömässigt förorsakade olyckan lokala konsekvenser.

Det bör dock läggas till att de hälsomässiga effekterna av olyckan är ytterst begränsade – hittills har ett dödsfall konstaterats som kan vara kopplat till strålningens verkan av kärnkraftsolyckan. Det är en omständighet som är värd att reflektera över mot bakgrund av att olyckan trots allt involverade tre samtidiga härdsmältor.

Vi i Sveriges Kärntekniska Sällskap menar att den som är bekymrad över framtiden borde fundera över konsekvenserna av den globala uppvärmningen. Extremväder, nedsmälta polarisar, höjning av havsnivån, skadade ekosystem och utslagna växt- och djurarter. Det vill säga omfattande konsekvenser på global nivå.

Störst möjligheter att undvika detta erhålls om alla fossilfria kraftslag byggs ut kraftigt. Det betyder främst sol-, vind-, bio och kärnkraft.

FN:s klimatpanel, Internationella energibyrån och EU-kommissionen signalerar att alla dessa kraftslag är viktiga för att klimatmålen ska nås. Det är dags att Matsuda reviderar synen på risk.

Cheuk Lau, Oslo

Ordförande, Sveriges Kärntekniska Sällskap