Medicinkliniken i Skellefteå klarar inte sin budget, förmodligen på grund av för dyra personalkostnader och svårigheter att rekrytera sjuksköterskor. Dessa sjuksköterskor fortsätter att lämna kliniken bland annat på grund av dålig arbetsmiljö, låga löner samt ovisshet angående scheman.
Ledningen har tagit fram ett förslag, att under en prövotid testa en omstrukturering som skulle innebära neddragningar av patientplatser. Men inte i den utsträckning att personalen, som redan idag går på maxgränsen till vad de klarar av, får en bättre arbetsmiljö utan snarare sämre.
En sjuksköterska kommer, om det vill sig illa, att ha medicinskt ansvar för 18 till 20 akut sjuka patienter. Vill allmänheten och våra politiker vårdas under de premisserna? Vissa arbetsuppgifter ska flyttas från sjuksköterskor till speciallistundersköterskor, utan något lönepåslag eller frivillighet för dessa undersköterskor. Delegeringar som sjuksköterskorna ställer sig tveksamma till. Det handlar om patientsäkerhet och om något skulle gå fel även sjuksköterskornas legitimationer.
Vilken skillnad det blir på personalbemanningen med det nya förslaget har ledningen däremot inte räknat på, vilket låter mycket märkligt i detta sammanhang. Mitt i allt detta kaos ger arbetsgivaren oss sjuksköterskor en lönehöjning som är så pinsamt dålig att de borde skämmas.
Ett antal nya mellanchefer håller på att anställas inom kliniken. Ingen vill svara på hur dessa nya chefer ska dra in sin lön, när kliniken redan går minus. Någonstans finns tydligen pengar. Slag efter slag träffar oss i ansiktet och det finns en gräns till vad vi klarar av. Den gränsen är här nu.
Uppsägningsökningarna har redan börjat lämnas in av sjuksköterskor, fler är på väg och många läser jobbannonser. Dags att Region Västerbotten steppar upp och visar att deras anställdas kunskap är värd något. Slutligen, grattis till de nya mellancheferna som kommer att börja sina nya drömjobb i en rejäl uppförsbacke.
Älskar mitt jobb men inte till vilket pris som helst
Svar direkt
Medicinsk och geriatrisk klinik vid Skellefteå lasarett är en av sjukhusets största kliniker, och vi möter dagligen stora utmaningar vad gäller rekrytering för att täcka både frånvaro och förstärkningar. Liksom många andra verksamheter inom Region Västerbotten har vi också utmaningar vad gäller ekonomin, där vi ständigt strävar efter att hitta en balans och samtidigt klara både patientsäkerhet och en god arbetsmiljö.
Bakgrunden till det förslag som nu diskuteras är en kombination av hur vi ska klara såväl kompetensförsörjning, ekonomi och det antal akutmedicinska vårdplatser vi behöver. Ytterligare en faktor som gett oss nya förutsättningar är det faktum att vi ser ett betydligt snabbare flöde vid utskrivningsprocessen som påverkat beläggningsgraden på våra vårdavdelningar.
I den process som nu pågår i dialog med våra fackliga företrädare med bland annat risk- och konsekvensanalyser hoppas jag att vi kan bemöta och hantera de synpunkter som framförs. Jag tror inte att någon av oss har något annat mål än att hitta lösningar som ger så bra förutsättningar som möjligt att klara vårt uppdrag.
Vad gäller strukturen för våra avdelningschefer har vi genomfört en anpassning utifrån gällande norm inom Region Västerbotten, bland annat antal underställa för första linjens chef. Syftet är att ge bättre förutsättningar för ett nära ledarskap bland annat i arbetsmiljöfrågor.
Angående Vårdförbundets lönerevision måste jag hänvisa till den lokala överenskommelse som träffats mellan Region Västerbotten och Vårdförbundet.
Elisabeth Zackrisson, verksamhetschef, medicinsk och geriatrisk klinik, Region Västerbotten