Insändare: Samhällskontraktet försvann med skattesänkningarna

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT

Politik2020-01-17 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

”Stat och kommun måste leva upp till samhällskontraktet”, skriver Peter Karlstén manande i en krönika i Norran den 10 januari. Kontraktet är grundpelaren i svensk välfärd där medborgare betalar skatt och får tillgång till utbyggd samhällsservice på olika områden. Nu tvingas Karlstén liksom alla vi andra konstaterar att sjukvården går på knäna, kommuner befinner sig i en akut ekonomisk kris och så vidare.

Visst kan man hålla med om att ”listan kan göras lång på exempel där kontraktet med stat och kommun är brutet”. Men när det ska förklaras varför det blivit så här hävdar han att ”allt detta hade kunnat undvikas”, eftersom det ”handlar om prioriteringar”. Därefter räknar Karlstén upp inkomst- och utgiftsposter som varken gör till eller från i statsbudget.

Svaret på varför inte kontraktet efterlevs är enligt mig följande:

År 1990 uppgick skattetrycket i Sverige till 50,4 procent av BNP. 2018 var skattetrycket nere på 43,8 procent, en sänkning med 6,6 procentenheter. I reda pengar medför det att offentlig sektor 2018 gick miste om 319 miljarder kronor, pengar som så väl stat som kommun haft till förfogande om bara skattetrycket legat kvar på 50,4 procent.

Det är facit efter bland annat avskaffandet av arvs-, förmögenhets- och fastighetsskatten, en av västvärlden lägsta kapitalbeskattningen samt jobbskatteavdragen. Det är inkomster som företagaren och entreprenör Peter Karlstén också tagit del av, men som han inte nämner utan hellre stämmer upp i Svenskt Näringslivs före detta ordförande Leif Östlings uttalande ”Vad fan får jag för pengarna?”. Vilket är lika uselt då som nu.

Kent Haldebo, Skellefteå

Svar direkt

Jag älskar att betala skatt. Men hur mycket skatt är rimligt att betala? Sverige ligger med sina 43,8 procent i skattetryck fortfarande 10 procentenheter över snittet inom OECD. Med ett av världens högsta skattetryck vidhåller jag att frågan ”Vad fan får man för pengarna?” är berättigad.

Jag tror inte att lösningen på problemen är att likt sheriffen av Nottingham beskatta ihjäl folket. Alla exempel visar tydligt att det krävs en tydligare prioritering av kärnverksamheterna för att upprätthålla en god service till medborgarnas.

Peter Karlstén, företagare, entreprenör och krönikör i Norran