Insändare: Presenter till nyinflyttade – men inte till asylsökande

Foto: Lars Eriksson

Politik2019-08-28 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Vi har landets lägsta arbetslöshet och är i stort behov av människor. Trots det så har vi få satsningar initialt på de asylsökande som vi har i vår kommun. För mig som kommuninvånare känns det viktigt att de får en bra inskolning när de kommer till oss. Nyinflyttade till kommunen får välkomstpaket med bland annat båttur och lunch vid havet samt rabattkuponger och välkomstpresenter. De tas emot på ett föredömligt sätt. Vad gäller för de asylsökande?

Många kommuner i Västerbottens inland har inflyttning av utrikesfödda som ett prioriterat område och jobbar för att få fler asylsökande och utrikesfödda till sin bygd. Vi behöver inte likt inlandskommuner locka hit fler för vi har många, men vad gör vår kommun för att asylsökande ska vilja stanna kvar i till exempel Boliden, Jörn eller Lövånger?

Min bild, utifrån att läsa lokal media, är att ansvaret verkar ligga på civilsamhället och att andra delar ligger utspritt på olika förvaltningar. Men det är svår att få information om hur vi arbetar med mottagandet av nyanlända inom kommunen. Jag är medveten om att Migrationsverket är huvudansvariga för asylprocessen, men vi som kommun borde ha stort intresse av alla människor.

Vetgirig

Svar direkt

Det stämmer att Skellefteå står inför en stor omställning och att inflyttning och arbetskraft är en viktig del i att utveckla Skellefteå. I detta är utrikesfödda, oavsett ursprung, en viktig del av befolkningsutvecklingen och kompetensförsörjningen.

I kommunal regi finns ett omfattande och välutvecklat mottagande av asylsökande barn utan vårdnadshavare, medan Migrationsverket har huvudansvar för mottagandet av vuxna och familjer under asyltiden. Men oavsett vilken myndighet som är ansvarig så finns de asylsökande inom förskola, skola, fritidsgårdar och bibliotek. Kommunanställda arbetar sida vid sida med civilsamhället med att inkludera och involvera asylsökande barn och vuxna i sina aktiviteter och verksamheter. Detta med en förhoppning om att de ska knyta an till sitt lokalsamhälle och vilja bo kvar efter ett uppehållstillstånd.

De som efter ett uppehållstillstånd väljer att bosätta sig i Skellefteå får såklart samma välkomstpaket som övriga inflyttare och de nyanlända som bosätts med kommunens hjälp får den första tiden särskilt stöd av handläggare vid socialtjänsten. I övrigt erbjuder kommunen bland annat språkutbildning via den kommunala vuxenutbildningen och stöd för att komma in på arbetsmarknaden via arbetsmarknadsenheten.

Samhällsinkludering av nyanlända betraktas inom Skellefteå kommun som en folkhälsofråga och samordningen av dessa frågor ligger sedan 2019 på kultur- och fritidskontoret.

Berith Markstedt, chef ungdoms- och folkhälsoavdelningen, Skellefteå kommun

Lina Tjärnström, folkhälsostrateg, Skellefteå kommun