Insändare: Oskäliga parkeringsavgifter för kommunanställda

Foto: Pär Lindström

Politik2020-01-07 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Det finns synpunkter på kommunförvaltningens parkeringsavgifter. Jag var ansvarig för centralförvaltningens regler när jag tillträdde som skyddsingenjör efter kommunsammanslagningen 1969. Vi hade då p-platser för enskilt bruk, vilket gjorde att många av dem var tomma när innehavaren inte var närvarande.

Vi hade ett stort behov av platser, då jag föreslog att vi skulle införa rullande parkering, innebärande att man tog den plats som var ledig. Vi fick därigenom möjligheten att på kvällstid överlåta platserna till förtroendemän vid sammanträden. Då kunde vi också bevilja betydligt fler tillstånd.

Efter att jag frånsagt mig arbetet med tillståndsgivning blev mycket annorlunda. Bland annat infördes straffavgift om man stod på personalparkeringarna utan tillstånd. Jag skall ge tre exempel:

1. En skolsköterska med huvudarbetsplats på Tuböleskolan hade i sin tjänst även en dag i veckan arbetet förlagt till Klutmarksskolan. En dag när hon skulle sätta sig i sin bil vid Klutmarksskolan satt en lapp om att hon inte hade tillstånd att stå där och skulle betala en straffavgift på 300 kronor.

2. En lärare vid Furuskolan i Jörn hade fått i uppdrag att tjänstgöra i Myrheden några dagar, på grund av att en lärare där var sjuk. Han hade naturligtvis inte en p-plats där. När han skulle ta sin bil för att åka hem från Myrheden satt en lapp på rutan. Han skulle betala en straffavgift på 300 kronor.

3. Ett vårdbiträde från Anderstorp hade påbörjat en vidareutbildning vid Balderskolan och hade löst p-tillstånd vid den skolan. Under första rasten på morgonen tog hon bilen för att hämta medicin åt en bekant. När hon kom tillbaka till skolan var alla p-platser upptagna. Hon ställde då bilen på gräsplätten där kommunen brukade lägga upp snö under vintern. Detta var i slutet av augusti. När hon vid nästa rast kom ut för att flytta bilen satt en lapp på rutan. Hon skulle betala en straffavgift på 400 kronor.

Den sista händelsen skulle man kunna tolka som att en plats för smutsig snö är mer värd för kommunen än att vårda personalen.

Arbetsgivaren har naturligtvis rätt att ta ut ersättning för eventuella kostnader för motorvärmare och skötsel som till exempel snöröjning. Men att ta ut samma avgifter som vid en allmän parkering är ytterst tveksamt. Och personalböter – det var något som upphörde 1976.

För övrigt är avgifterna en arbetsrättslig fråga som bör beslutas av personalnämnden efter sedvanliga förhandlingar med de fackliga representanterna. Jag förstår att många av personalen nämner maktmissbruk.

Owe Lindström, Kåge