Insändare: Myndigheterna gömmer sig bakom kundtjänst

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Politik2019-09-30 18:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
undefined

Det måste vara fantastiskt att jobba som anställd åt skattebetalarna. Bilden jag får är att många myndigheter gömmer sig. Det digitala samhället borde väl innebära enklare kontaktvägar, inte svårare.

Häromdagen besökte jag Pensionsmyndigheten där jag möttes av receptionist. Jag fick en kölapp efter att jag framfört mitt önskemål om att få tala med någon på Pensionsmyndigheten. Efter att ha väntat en helt skälig stund kom en annan person för att hjälpa mig. Jag upprepade att jag ville tala med någon pensionsexpert och fick till svar att det är vi som tar sådana frågor.

Så jag började fråga: ”Vad händer om jag skulle gå ner till 80 procents jobb och ta ut 20 procent i pension?” ”Om jag blir arbetslös, bör jag stämpla sista året innan jag blir 65 år?” På dessa frågor kunde de inte svara utan behövde kontakta personer som sitter i Luleå så att de kan ringa mig. Jag kan alltså inte ringa dem direkt.

Tänk dig detta. Du bestämmer dig för att gå på restaurang. När du kommer fram möts du av en person som tar emot dig och visar dig till bordet. När du vill beställa säger de: ”Nej, vi har ingen mat här. Du måste berätta vad du vill äta så skickar vi in beställningen och så ringer de dig när maten är klar. Vi hoppas du är hungrig då.” Eller om du ringer taxi och de säger: ”Var god lämna dina uppgifter så ringer vi upp inom tre dagar.”

Jag känner att våra skattepengar sätts in i system där det inte finns möjlighet för oss att ha insyn i hur de används. Men det vi ser är hur service från just skattefinansierad sektor försämras steg för steg. Så antagligen hjälper det inte om de får gigantiska ekonomiska tillskott, det blir bara fler mellanhänder. Sorgligt.

På väg mot pensionen

Svar direkt

Tack för att du har besökt ett av 113 servicekontor som ger information och service kring tjänster från Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Medarbetare på servicekontoren runt om i landet är inte specialister i alla frågor som rör de tre myndigheterna. Därför finns möjligheten för medarbetarna på servicekontoren att vända sig till Pensionsmyndigheten om frågorna rör pensionsprognoser eller är av annan djupare karaktär.

Servicekontorets medarbetare bedömer vad som ger bäst service i det enskilda fallet. Det kan vara att medarbetaren får stöd eller att kunden får direktkontakt med den berörda myndigheten. Just nu tar det dock tid att nå fram till Pensionsmyndigheten. Det beror på att stora resurser krävs för att handlägga ansökningar av bostadstillägg som har ökat kraftigt. Det är också skälet till varför väntetiderna är längre i Pensionsmyndighetens kundservice.

Fredrika Henriksson, regionchef Region Nord, Statens servicecenter